Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cienko cienko... Re: Cienko cienko...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Cienko cienko...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Thu, 5 Jan 2023 14:14:08 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tp6lvg$3bn$1@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org> <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
<tnpk32$1nhp$2@gioia.aioe.org> <tnplm5$g1d$1@gioia.aioe.org>
<tnqb2k$13m7$1@gioia.aioe.org> <to41d8$175h$2@gioia.aioe.org>
<to47ml$1j6$1@gioia.aioe.org> <togtef$1pht$1@gioia.aioe.org>
<tp3ehr$11k5$1@gioia.aioe.org> <tp6bs1$1geg$3@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="3447";
posting-host="Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Cancel-Lock: sha1:aOWD1ETthQVw0PMo420qKS+5b7Q=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383743
Ukryj nagłówki

trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 04.01.2023 o 09:49, XL pisze:
>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 23.12.2022 o 13:41, XL pisze:
>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>> W dniu 19.12.2022 o 19:38, XL pisze:
>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>>>>>>>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>>>>>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>>>>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>>>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>>>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>>>>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>>>>>>>> zupełności
>>>>>>>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>>>>>>>> jajek z
>>>>>>>>>>> mięsem.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>>>>>>>>> rozpadały się?  U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>>>>>>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>>>>>>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>>>>>>>> szt. na
>>>>>>>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>>>>>>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>>>>>>>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>>>>>>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>>>>>>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>>>>>>>> sucha, a
>>>>>>>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>>>>>>>> kleista,
>>>>>>>>> nierozdzielająca się
>>>>>>>>> na kawałeczki i cząstki.
>>>>>>>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>>>>>>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>>>>>>>> stronę i
>>>>>>>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>>>>>>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>>>>>>>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>>>>>>>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>>>>>>>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>>>>>>>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>>>>>>>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
>>>>>>>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
>>>>>>> Bez buły są suche.
>>>>>>>
>>>>>>> Bez buły mogą być klopsy,
>>>>>> Czyli smażę panierowane klopsy ?
>>>>>>
>>>>>>> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
>>>>>> Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Osobista dygresja, sosy wymyślono po to aby maskować niedoskonałości
>>>>> smaku potrawy głównej.
>>>>>
>>>>>
>>>> Ja robię sosy, żeby podkreślać smak. M.in. dlatego NIENAWIDZĘ sosu
>>>> pomidorowego do gołąbków z kapusty, bo dominuje kapustę. Te podsmażam z
>>>> cebulą na maśle klarowanym, podlewam rosolem i duszę w wytworzonym sosiku
>>>> do odparowania i zezłocenia.
>>>>
>>> Sos pomidorowy to generalnie zabija smak każdej potrawy. Gdyby tzw
>>> hot-dogi miały jakikolwiek smak to założę się że mało kto by używał do
>>> nich takiego sosu.
>> Tak, to prawda.
>>
>>> Kasza ze względu na brak smaku też wymaga dodatku sosu.
>> Kasza jęczmienna ma super smak, choć z sosem jest jeszcze lepsza jako
>> kompozycja. Zawsze gotuję nieco więcej kaszy jęczmiennej, aby trochę
>> zostało w garnku - i wyskrobuję te resztki łyżką aż do ostatniego ziarenka
>> nawet na zimno.
>> Tyle, że ja od lat używam jedynej naprawdę smacznej kaszy jęczmiennej,
>> wypróbowawszy wiele produktów różnych producentów. Ta najlepsza jest
>> drobniusieńka, prawie biała. Gotuję ją z łyżką oleju, wstępnie 5 minut, a
>> potem ,,dochodzi" w ciepłym (nie gorącym jak do pieczenia) piekarniku około
>> godziny lub zawinięta w puchową kołdrę od godziny do dwóch i wtedy JEST
>> BOSKA!
>> Kupuję od 10 lat tylko tę ze Szczytna:
>> https://selgros24.pl/artykuly-spozywcze/sypkie/kasze
/szczytno/szczytno-kasza-jeczmienna-perlowa-drobna-4
00g-pp100000.html
>> Ta ,,Drobna" w takim samym opakowaniu jest czasem drobniutka prawie jak
>> manna, czasem grubsza nieco, to chyba zależy od partii, ale zawsze
>> przepyszna. Inne przy niej są ble. Polecam!
>>
>>> Jak i jeszcze
>>> parę innych potraw, ale sosowy dodatek do prawie wszystkiego to już
>>> gruba przesada, nie pozbawiajmy się oryginalnego smaku ryb czy mięs na
>>> własne życzenie.
>> Mówiąc o sosie w przepisie na łososia mam na myśli tylko to, co z niego, z
>> marynaty i z przypraw tworzy się samo podczas pieczenia.
>>
>>
>>
>
> Jasne. Nie krytykuję czyichś gustów kulinarnych. Chciałem tylko
> nadmienić że zapędzanie się w jakieś ekstrema sosowe to trochę przesada.
> Jak choćby sos pomidorowy do gołąbków czy do konserw rybnych... Nie wiem
> czy próbowałaś kiedy "szprota popularnego w pomidorach".. Kto to wpada
> na takie pomysły, i jak to może być kontynuowane jako coś smacznego, coś
> co ktoś możne lubić?
>
>

Ano właśnie, ryba w pomidorach to ryba bez smaku ryby. A kapusta - bez
smaku kapusty.

--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.01 XL
05.01 Wiesiaczek
05.01 Wiesiaczek
06.01 trybun
06.01 trybun
06.01 trybun
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?