Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Thu, 5 Jan 2023 14:14:08 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tp6lvg$3bn$1@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org> <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
<tnpk32$1nhp$2@gioia.aioe.org> <tnplm5$g1d$1@gioia.aioe.org>
<tnqb2k$13m7$1@gioia.aioe.org> <to41d8$175h$2@gioia.aioe.org>
<to47ml$1j6$1@gioia.aioe.org> <togtef$1pht$1@gioia.aioe.org>
<tp3ehr$11k5$1@gioia.aioe.org> <tp6bs1$1geg$3@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="3447";
posting-host="Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Cancel-Lock: sha1:aOWD1ETthQVw0PMo420qKS+5b7Q=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383743
Ukryj nagłówki
trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 04.01.2023 o 09:49, XL pisze:
>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 23.12.2022 o 13:41, XL pisze:
>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>> W dniu 19.12.2022 o 19:38, XL pisze:
>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>>>>>>>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>>>>>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>>>>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>>>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>>>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>>>>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>>>>>>>> zupełności
>>>>>>>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>>>>>>>> jajek z
>>>>>>>>>>> mięsem.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>>>>>>>>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>>>>>>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>>>>>>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>>>>>>>> szt. na
>>>>>>>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>>>>>>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>>>>>>>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>>>>>>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>>>>>>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>>>>>>>> sucha, a
>>>>>>>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>>>>>>>> kleista,
>>>>>>>>> nierozdzielająca się
>>>>>>>>> na kawałeczki i cząstki.
>>>>>>>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>>>>>>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>>>>>>>> stronę i
>>>>>>>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>>>>>>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>>>>>>>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>>>>>>>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>>>>>>>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>>>>>>>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>>>>>>>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
>>>>>>>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
>>>>>>> Bez buły są suche.
>>>>>>>
>>>>>>> Bez buły mogą być klopsy,
>>>>>> Czyli smażę panierowane klopsy ?
>>>>>>
>>>>>>> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
>>>>>> Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Osobista dygresja, sosy wymyślono po to aby maskować niedoskonałości
>>>>> smaku potrawy głównej.
>>>>>
>>>>>
>>>> Ja robię sosy, żeby podkreślać smak. M.in. dlatego NIENAWIDZĘ sosu
>>>> pomidorowego do gołąbków z kapusty, bo dominuje kapustę. Te podsmażam z
>>>> cebulą na maśle klarowanym, podlewam rosolem i duszę w wytworzonym sosiku
>>>> do odparowania i zezłocenia.
>>>>
>>> Sos pomidorowy to generalnie zabija smak każdej potrawy. Gdyby tzw
>>> hot-dogi miały jakikolwiek smak to założę się że mało kto by używał do
>>> nich takiego sosu.
>> Tak, to prawda.
>>
>>> Kasza ze względu na brak smaku też wymaga dodatku sosu.
>> Kasza jęczmienna ma super smak, choć z sosem jest jeszcze lepsza jako
>> kompozycja. Zawsze gotuję nieco więcej kaszy jęczmiennej, aby trochę
>> zostało w garnku - i wyskrobuję te resztki łyżką aż do ostatniego ziarenka
>> nawet na zimno.
>> Tyle, że ja od lat używam jedynej naprawdę smacznej kaszy jęczmiennej,
>> wypróbowawszy wiele produktów różnych producentów. Ta najlepsza jest
>> drobniusieńka, prawie biała. Gotuję ją z łyżką oleju, wstępnie 5 minut, a
>> potem ,,dochodzi" w ciepłym (nie gorącym jak do pieczenia) piekarniku około
>> godziny lub zawinięta w puchową kołdrę od godziny do dwóch i wtedy JEST
>> BOSKA!
>> Kupuję od 10 lat tylko tę ze Szczytna:
>> https://selgros24.pl/artykuly-spozywcze/sypkie/kasze
/szczytno/szczytno-kasza-jeczmienna-perlowa-drobna-4
00g-pp100000.html
>> Ta ,,Drobna" w takim samym opakowaniu jest czasem drobniutka prawie jak
>> manna, czasem grubsza nieco, to chyba zależy od partii, ale zawsze
>> przepyszna. Inne przy niej są ble. Polecam!
>>
>>> Jak i jeszcze
>>> parę innych potraw, ale sosowy dodatek do prawie wszystkiego to już
>>> gruba przesada, nie pozbawiajmy się oryginalnego smaku ryb czy mięs na
>>> własne życzenie.
>> Mówiąc o sosie w przepisie na łososia mam na myśli tylko to, co z niego, z
>> marynaty i z przypraw tworzy się samo podczas pieczenia.
>>
>>
>>
>
> Jasne. Nie krytykuję czyichś gustów kulinarnych. Chciałem tylko
> nadmienić że zapędzanie się w jakieś ekstrema sosowe to trochę przesada.
> Jak choćby sos pomidorowy do gołąbków czy do konserw rybnych... Nie wiem
> czy próbowałaś kiedy "szprota popularnego w pomidorach".. Kto to wpada
> na takie pomysły, i jak to może być kontynuowane jako coś smacznego, coś
> co ktoś możne lubić?
>
>
Ano właśnie, ryba w pomidorach to ryba bez smaku ryby. A kapusta - bez
smaku kapusty.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|