Data: 2023-01-05 12:22:40
Temat: Re: Cienko cienko...
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 04.01.2023 o 09:53, XL pisze:
> trybun <M...@j...cb> wrote:
>
>> Jasne, sos wymyślono w czasach kiedy jeszcze nie było lodówek, a aromat
>> i zapach peklowanych mięs mógłby powalić nawet hienę.
>>
>>
> Bez przesady, ludzie bez lodówek świetnie sobie radzi - potrafili solić,
> peklować, wekować i nawet suszyć mięso. I ja tak potrafię i tak robię, bo
> jestem dobrze przygotowana na braki prądu - dzięki mojej kaflowej kuchni i
> słoikom brak prądu nie będzie dla mnie problemem. Po prostu zmienię styl
> życia na ten sprzed ery prądu, gdy ludzie bez niego żyli i sobie świetnie
> radzili.
>
Tak, niektórzy potrafili peklować. Zresztą tamto mięso trochę różniło
się od tego dzisiejszego. Wtedy nie było linii przetwórczych z
nastrzykiwarkami którymi to teraz faszerują mięso wodą z różnymi
konserwantami. Pamiętam swoja wizytę na wsi w końcu lat 70tych, i
gospodarza który otworzył beczkę z "soloną wieprzowiną", dla niego jej
zapach był czymś normalnym a ja o mało się nie porzygałem.
|