Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!usenet.goja.nl.eu.or
g!aioe.org!4FcfyybQCeWIAVzahYvy7w.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Mon, 19 Dec 2022 13:05:54 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnpk32$1nhp$2@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org> <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="56889";
posting-host="4FcfyybQCeWIAVzahYvy7w.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.6.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383678
Ukryj nagłówki
W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
> trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>
>>>>
>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>
>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i jajek z
>>> mięsem.
>>>
>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3 szt. na
> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
> tylko do panierowania. To wszystko.
> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za sucha, a
> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie kleista,
> nierozdzielająca się
> na kawałeczki i cząstki.
> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą stronę i
> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>
Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
|