Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!UKZFZ96yM9KcM1BvK7PJ5w.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Mon, 19 Dec 2022 13:33:09 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnplm5$g1d$1@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org> <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
<tnpk32$1nhp$2@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="16429";
posting-host="UKZFZ96yM9KcM1BvK7PJ5w.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.11.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl-PL
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383679
Ukryj nagłówki
W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>> zupełności
>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>
>>>>>
>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>
>>>>>
>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>> jajek z
>>>> mięsem.
>>>>
>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>> szt. na
>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>> tylko do panierowania. To wszystko.
>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>> sucha, a
>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>> kleista,
>> nierozdzielająca się
>> na kawałeczki i cząstki.
>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>> stronę i
>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>
>
> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>
>
A ja lubię z bułą! Dużo buły!
Bez buły są suche.
Bez buły mogą być klopsy, wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
--
Wiesiaczek - dziś z DC
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
Ach, zapomniałem: Salwa Ukrainie!
|