« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-12 15:04:04
Temat: Kapusta po czeskuW Pradze do knedlikow i pieczeni podaja kapuste duszona z kminkiem.
Bardzo smaczna. Czy ktos wie jak ja przyrzadzic.
Ania.
Anna Raczek a...@t...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-13 08:35:42
Temat: Odp: Kapusta po czeskuok. 70 dkg. kapusty kiszonej obgotuj (nie plucz) w wodzie z listkiem
laurowym i 3 ziarnami ziela angielskiego, az bedzie miekkawa.
odlej potem wode, dodaj 2 lyzki cukru, lyzke kminku, zasyp maka, szybko
wymieszac.
zajadaj
smacznego!
kachna
Uzytkownik "Anna Raczek" <a...@t...pl> napisal w wiadomosci
news:0mbcit8mhfsgmtd8ujueu9buhj85556eu9@4ax.com...
> W Pradze do knedlikow i pieczeni podaja kapuste duszona z kminkiem.
> Bardzo smaczna. Czy ktos wie jak ja przyrzadzic.
> Ania.
> Anna Raczek a...@t...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-13 09:28:05
Temat: Re: Odp: Kapusta po czesku>
> ok. 70 dkg. kapusty kiszonej obgotuj (nie plucz) w wodzie z listkiem
> laurowym i 3 ziarnami ziela angielskiego, az bedzie miekkawa.
> odlej potem wode, dodaj 2 lyzki cukru, lyzke kminku, zasyp maka, szybko
> wymieszac.
> zajadaj
> smacznego!
> kachna
ino czeska kapusta to o ile mnie sclerosis nie myli świeża, nie kiszona.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-13 09:46:41
Temat: Odp: Odp: Kapusta po czeskua kiedy ostatnio byłes w Czechach? może jednak skleroza się przypałętała...
pozdrawiam :)
jadłam w Czechach, na pewno była kiszona
kachna
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3B273225.EB3EF24@zedat.fu-berlin.de...
> >
> > ok. 70 dkg. kapusty kiszonej obgotuj (nie plucz) w wodzie z listkiem
> > laurowym i 3 ziarnami ziela angielskiego, az bedzie miekkawa.
> > odlej potem wode, dodaj 2 lyzki cukru, lyzke kminku, zasyp maka, szybko
> > wymieszac.
> > zajadaj
> > smacznego!
> > kachna
>
> ino czeska kapusta to o ile mnie sclerosis nie myli świeża, nie kiszona.
>
> Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-13 10:37:27
Temat: Re: Odp: Odp: Kapusta po czeskukasiek schrieb:
>
> a kiedy ostatnio byłes w Czechach? może jednak skleroza się przypałętała...
> pozdrawiam :)
miesiąc temu. Była za świeżej kapusty, chyba mąką zagęszczana. Ale
kiszona też bywa. Jedno chyba ma zeli a drugi kapusta w nazwie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-13 11:42:02
Temat: Odp: Odp: Odp: Kapusta po czeskumoże skoro jest młoda to robia z młodej...
nie wiem
kachna
:)
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3B274267.76E26247@zedat.fu-berlin.de...
> kasiek schrieb:
> >
> > a kiedy ostatnio byłes w Czechach? może jednak skleroza się
przypałętała...
> > pozdrawiam :)
> miesiąc temu. Była za świeżej kapusty, chyba mąką zagęszczana. Ale
> kiszona też bywa. Jedno chyba ma zeli a drugi kapusta w nazwie.
>
> Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 14:14:20
Temat: Re: Odp: Kapusta po czesku
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3B274267.76E26247@zedat.fu-berlin.de...
> kasiek schrieb:
> >
> > a kiedy ostatnio byłes w Czechach? może jednak skleroza się
przypałętała...
> > pozdrawiam :)
> miesiąc temu. Była za świeżej kapusty, chyba mąką zagęszczana. Ale
> kiszona też bywa. Jedno chyba ma zeli a drugi kapusta w nazwie.
>
> Waldek
Wiec moze byc tak z kiszonej, jak i ze swiezej, w obu przypadkach jest zeli
(kysele lub sladke). Natomiast kapusta po czesku oznacza kap. wloska.
A dobra zasmazana ze swiezej kapusty (sladke zeli) robi sie tak:
poszatkowana kapuste obgotowac w malej ilosci osolonej wody z kminkiem
calym - nie przykrywac, zeby odlecialy te pierwsze ostre zapachy. Na sadlo
cebulke, zeszklic, dodac kapuste, kminek, sol, dusić, oproszyc maka i na
koniec doprawic cukrem i octem (tym najgorszym, zaden tam winny). Ta
ostatnia operacja s cukrem i octem jest najwazniejsza dla zlapania
wlasciwego smaku. (tak na oko mi wychdzi na glowke kapusty piec lyzeczek
cukru i dwie-trzy nakretki octu.
Roman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |