« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-03 11:07:41
Temat: Kasztany dla JoannyWielkie sorry,
ze nie napisalam tak szybko jak obiecywalam, ale juz podaje przepisy:
1. kurczak w kasztnach (na slodko)
potrzeba: 80 dag kasztanoe, 80 gad pieczonego juz (gotowanego) kurczaka,
maslo (ok. 4 lyzki), 3/4 szklanki smietany, 3 jaja, kieliszek winiaku, miod,
rodzynki, migdaly, gozdziki, sol i pieprz, bulka tarta.
Proporcje co do bakalii sa oczywiscie na oko-ja lubie duzo migdalow, ale
kazdy lubi co innego.
Rodzynki zalac winiakiem i odstawic. Kurczaka wyluzowac (wyjac kosci) i
pokroic na kawalki. Obrane kasztany udusic w niewielkiej ilosci wody i
zmiksowac. Dodac ok 2 lyzki masla, smietane, zoltka, przyprawy, migdaly
(mozna je troche posiekac, lub cale-jak kto lubi), rodzynki i oczywiscie
kurczaka.
Forme do zapiekania posmarowac standardwo maslem i posypac bulka-przelozyc
cala mase. Roztopic reszte masla i polac jedzonko (mozna posypac starta
bulka, ale ja pod koniec zapiekania posypuje platkami migdalow-wlaczam mocne
gorne opiekanie, zrumieniam je i wyglada super). Piec: 30 min 180C.
2. Kasztanowy krem
potrzeba: 40 dag zmielonych kasztanow (na dole napisze jak je przygotowac),
4 zoltka, 1 1/2 szklanki smietany, 20 dag cukru pudru, 8 lyzek zelatyny, 1
lyzka rumu i czekolada
Zelatyne namoczyc w 1/2 szklanki wodydo napecznienia a potem rozpuscic w 1
szklance cieplej wody (cala operacja zalezy od tego jaka zelatyne uztwamy).
Zmieszac z akloholem.
Zoltka utrzec z cuktem na mase i dodawac porcjami kasztanowa mase i polowe
smietanki. Podgrzewac calosc do zgestnienia (ale nie moze zawrzec!!!!!!!!).
Jak zgestnieje wystudzic. Reszte smietany ubic na sztywno, pod koniec
ubijania dodac zelatyne i troche soli. Dodac do masy kasztanowej. Wrzucic do
miski i do lodowy. Pod koniec, juz przed jedzeniem, posypac utarta czekolad.
MOJA UWAGA:
przez przygotowaniem wiekszosci dan, kasztany nalezy "obrobic"
wokol jasnego miejsca naciac skorke i wrzucic do wrzatku lub zapiekac 15-20
min (musza zmieknac). Wyjmowac pojedynczo, zdejmowac lupine i zolta skorke
bo jest niedobra
Tak w ogole, to kasztany maja swoich milosnikow ale niektorzy twierdzo, ze
to najwieksze ochydztwo. Bywa roznie.
Milego kucharzenia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-03 17:14:57
Temat: Re: Kasztany dla Joanny
> Milego kucharzenia
>
Witam!
Dzięki, zaraz będę próbować robić krem.
Joanna
----------------------------------------------------
--------
----------------------------------------------------
--------
Masz nimfę? Chcesz kupić papugę?
Odwiedź strony o nimfach:
http://www.emernet.pl/nimfy
----------------------------------------------------
-------
----------------------------------------------------
-------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |