« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-11 17:06:26
Temat: KebabW warunkach blokoeych.
Jak zrobić ?
-Cr-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-12 10:01:34
Temat: Re: KebabCrimson wrote:
> W warunkach blokoeych.
> Jak zrobić ?
Kebabem to to nie jest, ale kiedyś popełniłam jego namiastkę. Kupiłam
jakiejś wieprzowiny (nie pamiętam teraz jakiej), pokroiłam drobno i
smazyłam dość intensywnie na patelni bez dodatków w stylu cebuli, za to
z dużą ilością pieprzu ziołowego. I wyszło całkiem podobne, ale tylko
tamten jeden raz :)
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-12 10:35:05
Temat: Re: Kebab> Crimson wrote:
> > W warunkach blokoeych.
> > Jak zrobić ?
To raczej kebabem nie smakowało, nie było najwazniejszej rzeczy ;)
Potrzeba nam mięso, plastry tłustawej wieprzowiny, albo drób (mieso z uda jest
oki)
Mięso dla potrzeby kroimy w szerokie plastry i zasypujemy przyprawą "gyros" to
własnie ona nadaje kebabowy smak.
Mięcho nadziewamy na rożno (ja mam takie poziome w piekarniku) dość ściśle, z
wierzchu posypujemy przyprawą jeżeli jest jej mało (nie solimy, nie pieprzymy,
tylko gyrosem!)
Ja wstawiałam mięso na 200 stopni, czas pieczenia rózny, zależy od mięsa,
całość ma być z wierzchu dość mocno spieczona, tą warstwe trzeba odkroić i
włożyć całość ponownie do przypieczenia.
Wyszło identyczne jak kupne, z ta róznicą, ze wiem z czego było robione :D
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-12 11:00:47
Temat: Re: Kebab
Le dimanche 12 décembre 2004 ŕ 11:35:05, vous écriviez :
>> Crimson wrote:
>> > W warunkach blokoeych.
>> > Jak zrobić ?
> To raczej kebabem nie smakowało, nie było najwazniejszej rzeczy ;)
> Potrzeba nam mięso, plastry tłustawej wieprzowiny, albo drób (mieso z uda jest
> oki)
Uwaga dla osob praktykujacych "kebab" z wieprzowiny : to troche tak
jak by mozna bylo zrobic "golonke po zydowsku" :D
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-12 15:43:55
Temat: Re: Kebab> Mięcho nadziewamy na rożno (ja mam takie poziome w piekarniku)
Zlituj się; 'na ROŻEN "(ten rożen !)
Pozdrawiam
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-12 16:04:32
Temat: Re: Kebab> > Mięcho nadziewamy na rożno (ja mam takie poziome w piekarniku)
>
>
> Zlituj się; 'na ROŻEN "(ten rożen !)
Ekhm a jest jakieś inne?
Na upartego można to robić na patyku :P
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-12 16:53:18
Temat: Re: Kebab>
> Ekhm a jest jakieś inne?
Od setek lat w naszym języku jest slowo "rożen" . Rzeczownik rodzaju
męskiego. To "rożno" to ortografia PRL ...
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-12 18:16:31
Temat: Re: Kebab> >
> > Ekhm a jest jakieś inne?
> Od setek lat w naszym języku jest slowo "rożen" . Rzeczownik rodzaju
> męskiego. To "rożno" to ortografia PRL ...
Wiesz, chyba wszyscy wiedzą o co mi chodzi, równie dobrze mogłam napisać żeby
nabić mięso na stalowy pręt najczęsciej dostarczany w komplecie z kuchnią.
P.S Rożna czy rożen, to chyba mało ważne.
Lubiłam PRL :D
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 20:11:02
Temat: Re: Kebab
Użytkownik "mustela" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:7d17.00000585.41bc1ed9@newsgate.onet.pl...
> Mięso dla potrzeby kroimy w szerokie plastry i zasypujemy przyprawą
> "gyros" to
> własnie ona nadaje kebabowy smak.
Gyros nadaje "kebabowy" smak ???
Z wieprzowiny ???
W plastrach ???
To co ci wyszło może jest i namiastką gyrosa - zakładając, że przyprawy
których używasz są choć trochę zbliżone w smaku do oryginalnych. Porównaj
grochówkę robioną własnoręcznie z tą zrobioną z proszku :)
To co ci wyszło to na pewno nie jest to jednak kebab. Poza tym, kebab jest
robionym z mięsa mielonego.
To co się kręci na patyku nazywa się shoarma !
pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 20:41:40
Temat: Re: Kebab> Gyros nadaje "kebabowy" smak ???
Tak
> Z wieprzowiny ???
Tak
> W plastrach ???
TAK
>
> To co ci wyszło może jest i namiastką gyrosa - zakładając, że przyprawy
> których używasz są choć trochę zbliżone w smaku do oryginalnych.
Podkradane z fast-fooda gdzie robią cos takiego, swoją drogą bardzo dobre.
> Porównaj
> grochówkę robioną własnoręcznie z tą zrobioną z proszku :)
Nie lubie grochowej :)
> To co ci wyszło to na pewno nie jest to jednak kebab. Poza tym, kebab jest
> robionym z mięsa mielonego.
To czemu na trzy miasta gdzie bywam i jadam kebaby tylko raz widziałam i
jadłam z mięsa mielonego? Miało ochydny smak.
>
> To co się kręci na patyku nazywa się shoarma !
Pierwsze słysze ;)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |