Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nn
tp.gctr.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kielbasa
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 30
Date: Wed, 12 Jan 2000 11:27:54 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.123
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 947705534 207.71.222.123 (Wed, 12 Jan 2000 11:32:14 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Jan 2000 11:32:14 PST
X-Received-Date: Wed, 12 Jan 2000 11:32:14 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21123
Ukryj nagłówki
Ktos niedawno prosil o przepis na kielbase. Oto moj przepis na kielbase,
ktora zrobilam 3 miesiace temu i jeszcze mam kawalki zamrozone. Dzis
zrobie z niej zupe kalafiorowa. Z przepisu ponizej wyszlo mi 40
kielbasek dlugosci 20 cm, w przekroju 4 cm, kazda (surowa) o wadze mniej
wiecej 160 gr.
4 kg tlustej wieprzowiny
2.5 kg kurzego lub indyczego miesa bez kosci
3 lyzki soli
3 lyzki pieprzu
50 gr posiekanego czosnku
1 lyzka majeranku
2 lyzki maggi
2 lyzki brazowego cukru
3 lyzki sosu terryiaki
3 lyzki dobrego oleju
1 lyzka szalwii suszonej (salvia officinalis)
1 lyzeczka pieprzu kayenne
1 szklanka bialego wytrawnego wina.
Mieso zmielic przez najgrubsze oczka. Wymieszac dobrze z przyprawami,
usmazyc mala kulke na patelni, doprawic do smaku, wymieszac porzadnie,
zeby nie bylo zadnych kluch z przypraw.
Namoczyc flaki, nadziac. Wedzic albo zamrozic swieze.
Wedzone mozna rowniez zamrozic, potem kroic w plasterki jako wedline,
smazyc na patelni do jajecznicy, lub uzywac do zup jako baze smakowa,
dodajac ziemniakow, cebuli lub kalafiora, albo dyni. Ja rowniez robie
zapiekanke z cienkich plasterkow kielbasy przekladanych plasterkami
ziemniakow, posypane serem i zapieczone pod przykryciem. Malo roboty,
pyszne jedzenie.
Magdalena
|