« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-21 22:57:08
Temat: Kremówka kokosowa
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść i rozłożyć na blaszce.
Masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe
1 l mleka
Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Ciepły rozłożyć na cieście.
Masa kokosowa:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
200 g wiórków kokosowych
1/2 kostki margaryny
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać cukier, 2
żółtka, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać wszystko, do masy dodać
rozpuszczoną margarynę. Na masę budyniową wyłożyć kokosową i wstawić do
piecyka nagrzanego do 180 stopni C, piec około 50 min.
2. Szarlotka z budyniem
Ciasto:
3 szkl. maki
20-25 dag margaryny
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 zoltka
1 jajko
2 lyzki kwasnej smietany
skorka cytrynowa,
1 kg jablek pokrojonych w osemki,
2 budynie waniliowe ugotowane w 3 szklankach mleka,
Zagniesc ciasto, schlodzic w lodowce, podzielic na 2 czesci.
Rozwalkowac jedna czesc ciasta, wylozyc dno blachy, na ciasto
polozyc pokrojone w plastry jablka (posypane cynamonem),
przykryc je goracym budyniem i na wierzch dac druga warstwe
rozwalkowanego ciasta. Piec ok. 45 minut.
Po wyjeciu z piekarnika posypac cukrem pudrem.
Ciasto lepiej sie kroi, gdy juz dobrze wystygnie.
Znam tez taka wersje tej szarlotki, gdzie jablka nalezy zetrzec na tarce,
wymieszac z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, kasza manna
lub bulka tarta i dopiero w tej postaci polozyc na ciasto (dokladny
przepis mam w domu).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |