« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-21 22:58:12
Temat: > 2. Szarlotka z budyniem> Ciasto:
> 3 szkl. maki
> 20-25 dag margaryny
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 2 zoltka
> 1 jajko
> 2 lyzki kwasnej smietany
> skorka cytrynowa,
Wsrod skladnikow ciasta zabraklo 1 szkl. cukru!
Mozna oczywiscie dodac mniej cukru, ale to juz na wlasne ryzyko ;-)
Dzieki Beatko, ze zwrocilas na to uwage :)
Przy okazji ta druga czesc ciasta mozna nie rozwalkowywac, lecz zetrzec
na tarce na warstwe budyniu.
> Znam tez taka wersje tej szarlotki, gdzie jablka nalezy zetrzec na tarce,
> wymieszac z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, kasza manna
> lub bulka tarta i dopiero w tej postaci polozyc na ciasto (dokladny
> przepis mam w domu).
Skoro juz tu jestem, to podam ten przepis na szarlotke z ucieranymi
jablkami.
Robilam ja kiedys, jest dobra.
Ciasto:
3 szkl. maki
0,5 szkl. cukru
3 zoltka
125 g margaryny
1 lyzka smalcu
3 lyzki kwasnej smietany
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 budynie wanilinowe ugotowane w 3 szkl. mleka.
1 kg jablek,
1 garsc bulki tartej
1 cukier wanilinowy
cukier, cynamon do smaku.
Zagniesc ciasto z podanych skladnikow, podzielic na 2 czesci, rozwalkowac.
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache, posypac leciutko kasza manna lub
bulka tarta i wylozyc utarte na tarce jablka (odsaczone z soku), a nastepnie
zalac je goracym budyniem.
Na budyn nalozyc druga czesc rozwalkowanego ciasta (lub startego na tarce).
Piec ok. 50 min. w 220 C do uzyskania zlotego koloru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-22 07:08:54
Temat: Re: > 2. Szarlotka z budyniemUżytkownik "Elżbieta Wojtowicz" <e...@p...onet.pl>
napisała:
> > Ciasto:
Wlasciwie nie wiem, w jakim celu zostaly zacytowane moje posty
w oddzielnych watkach, ale skoro to kogos bawi, to niech tam...
> Skoro juz tu jestem, to podam ten przepis na szarlotke z ucieranymi
> jablkami.
> Robilam ja kiedys, jest dobra.
Moge dorzucic swiezy komentarz donosnie tej szarlotki z budyniem;
zrobilam ja wczoraj zgodnie z przepisem i wyszla bardzo dobra.
Do utartych jablek dodalam kasze manne zamiast bulki tartej,
dorzucilam tez troche rodzynkow, a wierzchnia warstwe ciasta
starlam na tarce - IMO tak jest o wiele lepiej i ladniej.
Szarlotka smakuje wszystkim, ktorzy ja probowali :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 17:06:20
Temat: Re: > 2. Szarlotka z budyniem
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:arkl6b$q1h$1@news.tpi.pl...
> Moge dorzucic swiezy komentarz donosnie tej szarlotki z budyniem;
[ciach]
Ja też, właśnie się nią delektujemy z mężem :).
Ponieważ jest jeszcze ciepła, były problemy z krojeniem, ale jest
bardzo dobra. Ma całkiem inny smak, niż tradycyjna. Polecam :).
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |