Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.telbank.pl!news.task.gda.pl!news.man.szczecin.pl!not-for
-mail
From: "Elżbieta Wojtowicz" <e...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: > 2. Szarlotka z budyniem
Date: Thu, 21 Nov 2002 23:58:12 +0100
Organization: ACI - http://www.aci.com.pl
Lines: 50
Message-ID: <arjods$9pr$1@zeus.man.szczecin.pl>
Reply-To: "Elżbieta Wojtowicz" <e...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ask.erathia.szczecin.pl
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 1037919485 10043 213.155.171.171 (21 Nov 2002 22:58:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Nov 2002 22:58:05 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135587
Ukryj nagłówki
> Ciasto:
> 3 szkl. maki
> 20-25 dag margaryny
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 2 zoltka
> 1 jajko
> 2 lyzki kwasnej smietany
> skorka cytrynowa,
Wsrod skladnikow ciasta zabraklo 1 szkl. cukru!
Mozna oczywiscie dodac mniej cukru, ale to juz na wlasne ryzyko ;-)
Dzieki Beatko, ze zwrocilas na to uwage :)
Przy okazji ta druga czesc ciasta mozna nie rozwalkowywac, lecz zetrzec
na tarce na warstwe budyniu.
> Znam tez taka wersje tej szarlotki, gdzie jablka nalezy zetrzec na tarce,
> wymieszac z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, kasza manna
> lub bulka tarta i dopiero w tej postaci polozyc na ciasto (dokladny
> przepis mam w domu).
Skoro juz tu jestem, to podam ten przepis na szarlotke z ucieranymi
jablkami.
Robilam ja kiedys, jest dobra.
Ciasto:
3 szkl. maki
0,5 szkl. cukru
3 zoltka
125 g margaryny
1 lyzka smalcu
3 lyzki kwasnej smietany
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 budynie wanilinowe ugotowane w 3 szkl. mleka.
1 kg jablek,
1 garsc bulki tartej
1 cukier wanilinowy
cukier, cynamon do smaku.
Zagniesc ciasto z podanych skladnikow, podzielic na 2 czesci, rozwalkowac.
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache, posypac leciutko kasza manna lub
bulka tarta i wylozyc utarte na tarce jablka (odsaczone z soku), a nastepnie
zalac je goracym budyniem.
Na budyn nalozyc druga czesc rozwalkowanego ciasta (lub startego na tarce).
Piec ok. 50 min. w 220 C do uzyskania zlotego koloru.
|