« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-09 09:50:29
Temat: Królik z grillaWitam
Widziałam parę fajnych przepisów z królikiem w roli głównej, ale czy ktoś z
was próbował go zgrillować?? Właśnie mi się rozmraża a jutro grill...
Vegga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-09 14:57:44
Temat: Re: Królik z grilla
Vegga pisze:
> Widziałam parę fajnych przepisów z królikiem w roli głównej, ale czy ktoś z
> was próbował go zgrillować?? Właśnie mi się rozmraża a jutro grill...
>
> Vegga
>
Nie jadłem, nie próbowałem. I - obawiam się - nie warto królika kłaść na
grill, lepsza będzie jakaś potrawka w stylu francuskim. Królik jest
bardzo chudy, tylko comber i tylne nogi mogą się ewentualnie nadawać na
ruszt. W literaturze prawie brak przepisów. W sieci - raptem kilka w na
stronie jakiegoś stowarzyszenia hodowców królików w Stanach... Z
książek, które mam pod ręką, tylko George Foreman (sławny kiedyś bokser,
który teraz firmuje rozmaite grille, akcesoria i sprzedaż wysyłkową
zamrożonych steków) ma jeden przepis, sprowadzający się do ostrożnego
grillowania mięsa posmarowanego musztardą i posypanego solą i pieprzem;
autor skupia się na dość skomplikowanym i intensywnym w smaku sosie
(czosnek, cebula, bekon, pieprz kajeński, szałwia, musztarda miodowa,
białe wino, sok pomarańczowy...), którym radzi polać mięso przez
podaniem na stół. /mogę spisać ten sos/
Jak się zdecydujesz piec tego królika i wyjdzie dobry, daj, proszę,
znać, bo jestem ciekawy, co z tego wyszło.
Pozdrowienia,
Zbyszek
--
http://MrGrill.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |