« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2014-02-02 22:23:17
Temat: Re: KsylitolDnia Sun, 02 Feb 2014 16:51:43 +0100, zdumiony napisał(a):
> A jakiej firmy?
> znam dwie Santini i DANISCO
Zadnej z tych, poszukam, gdzieś widziałam nazwę.
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2014-02-02 22:59:04
Temat: Re: KsylitolW dniu 2014-02-02 22:23, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 02 Feb 2014 16:51:43 +0100, zdumiony napisał(a):
>
>> A jakiej firmy?
>> znam dwie Santini i DANISCO
>
> Zadnej z tych, poszukam, gdzieś widziałam nazwę.
>
Z tego co wiem jest to jeden fiński producent pod dwiema markami,
sprzedawcy zastrzegają się że to nie są podróbki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2014-02-03 18:52:02
Temat: Re: KsylitolUżytkownik artustas napisał:
>
>
> Użytkownik "zdumiony" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:lckris$6q7$...@n...news.atman.pl...
>
> Nigdy nie lubiłem słodzików,które są mocniejsze wielokrotnie od cukru,
> ale mają posmak i nie wiem czy są zdrowe.
> Usłyszałem o ksylitolu, podobno jest tak samo słodki jak cukier, tak
> samo smakuje, chyba słodzi się taką samą dawką, ale jest dużo słodszy.
> Najlepsze są chyba fińskich firm, ale 10 razy droższe niż cukier.
> Ja kupiłem 1 kg w sklepie Sport-Max.pl za 34,90 + 13,50 wysyłka +1.50
> przelew = 49.90 zł
> Zobaczę na ile kilogram starczy, będę używał tylko do słodzenia herbaty.
>
>
> ----------------------------------------------------
----------------------------
>
>
> A nie myślałeś może o fruktozie?, będzie o połowę tańsza od ksylitolu i
> dostępna chyba w każdym większym sklepie.
A co mu da fruktoza? Toż to połówka sacharozy - czyli pospolitego cukru
trzcinowego czy buraczanego. A od sacharozy i glukozy jest tylko
minimalnie słodsza - mając porównywalna wartość odżywczą.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2014-02-03 19:37:52
Temat: Re: KsylitolDnia Mon, 03 Feb 2014 18:52:02 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> A co mu da fruktoza? Toż to połówka sacharozy - czyli pospolitego cukru
> trzcinowego czy buraczanego. A od sacharozy i glukozy jest tylko
> minimalnie słodsza - mając porównywalna wartość odżywczą.
To wszyscy wiedzą z jednym wyjątkiem, to po co o tym pisać...
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2014-02-03 22:51:47
Temat: Re: Ksylitol
To wszyscy wiedzą z jednym wyjątkiem, to po co o tym pisać...
----------------------------------------------------
----------------------------
W związku z tym, mam poczuć się niedouczonym burakiem?.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2014-02-04 00:29:50
Temat: Re: KsylitolDnia Mon, 3 Feb 2014 22:51:47 +0100, artustas napisał(a):
> To wszyscy wiedzą z jednym wyjątkiem, to po co o tym pisać...
>
> ----------------------------------------------------
----------------------------
>
> W związku z tym, mam poczuć się niedouczonym burakiem?.
Myślę, ze to za ostre słowa - ale nie o Tobie myślę 3333-)
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2014-02-04 00:54:19
Temat: Re: KsylitolDnia Sun, 02 Feb 2014 08:19:54 +0100, zdumiony napisał(a):
> Nigdy nie lubiłem słodzików,które są mocniejsze wielokrotnie od cukru,
> ale mają posmak i nie wiem czy są zdrowe.
> Usłyszałem o ksylitolu, podobno jest tak samo słodki jak cukier, tak
> samo smakuje, chyba słodzi się taką samą dawką, ale jest dużo słodszy.
> Najlepsze są chyba fińskich firm, ale 10 razy droższe niż cukier.
> Ja kupiłem 1 kg w sklepie Sport-Max.pl za 34,90 + 13,50 wysyłka +1.50
> przelew = 49.90 zł
> Zobaczę na ile kilogram starczy, będę używał tylko do słodzenia herbaty.
>
Możesz jeszcze wypróbować stewię.
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2014-02-04 01:24:18
Temat: Re: KsylitolUżytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Mon, 03 Feb 2014 18:52:02 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> A co mu da fruktoza? Toż to połówka sacharozy - czyli pospolitego cukru
>> trzcinowego czy buraczanego. A od sacharozy i glukozy jest tylko
>> minimalnie słodsza - mając porównywalna wartość odżywczą.
>
> To wszyscy wiedzą z jednym wyjątkiem, to po co o tym pisać...
Widać nie wszyscy skoro we fruktozie upatrują jakiegoś cudownego,
niskokalorycznego słodzika.
Przy okazji - fruktozę najłatwiej spróbować w zaczynającym się cukrzyć
miodzie - to co na początku krystalizuje to właśnie fruktoza, glukoza
pozostaje w formie patoki znacznie dłużej.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |