Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuwertura dobra?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuwertura dobra?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 44


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-07-20 11:42:39

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 10:58, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 20 Jul 2012 10:03:54 +0200, Bozena napisał(a):
>
>> W profesjonalnej pracowni czekoladek uzywaja czekolady tej firmy:
>> http://szokolada.pl/callebaut-m-2.html
> Belgijska czekolada każda jest super! Dziękuję Ci bardzo za ten link,
> własnie o to mi chodziło! - spore ilosci i w granulkach ułatwiających
> dozowanie i obróbkę cieplną :-)

Te czekolady wyglądają rzeczywiście imponująco, ale ich ceny także. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-07-20 11:43:47

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 11:09, Waldemar Krzok pisze:
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 09:54:45 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 01:00, Ikselka pisze:
>>>> Jaka i gdzie?
>>> Sama kiedyś polecałaś tę z Lidla.
>> Owszem, jest bardzo dobra, ale w programach kulinarnych widzę, ze używają
>> jakiejś innje, ciekawi mnie, jakiej - wydaje mi się, ze to jakaś
>> specjalna, "profesjonalna", czy co?
>>
>>> Ja używam po prostu czekolady. Nie każda się nadaje (najgorsza jest
>>> chyba z Wedla),
>> Oj tak, wedlowska czekolada jest dla mnie niejadalna, nie wiem, co oni
>> porobili z tymi swoimi recepturami - za socjalizmu były ok.
> Może ci się smak zmienił na kapitalistyczny?

Chyba jednak ich czekolada znacznie się pogorszyła.

Z polskich czekolad obecnie najlepiej IMO wypadają jeszcze Wawel i
Goplana. Ciekawe, jak długo.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-07-20 12:44:29

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-07-20 11:09, Waldemar Krzok pisze:
>> Ikselka wrote:
>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 09:54:45 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> Ja używam po prostu czekolady. Nie każda się nadaje (najgorsza jest
>>>> chyba z Wedla),
>>> Oj tak, wedlowska czekolada jest dla mnie niejadalna, nie wiem, co oni
>>> porobili z tymi swoimi recepturami - za socjalizmu były ok.
>> Może ci się smak zmienił na kapitalistyczny?
>
> Chyba jednak ich czekolada znacznie się pogorszyła.
>
> Z polskich czekolad obecnie najlepiej IMO wypadają jeszcze Wawel i
> Goplana. Ciekawe, jak długo.

A od kiedy to Wedel jest (znów) polski?

qr.a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-07-20 13:19:55

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Bożena <newsowe@__gmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"medea" <x...@p...fm> wrote in message
news:jubg7d$s3c$1@news.icm.edu.pl...
|
| Te czekolady wyglądają rzeczywiście imponująco, ale ich ceny także. ;)
|
| Ewa

Wbrew pozorom one wcale nie są droższe - 2,5 kg za 92 zł czyli 3,68 zł za
100 g.

Bożena.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-07-20 13:28:40

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 11:09:10 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 09:54:45 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 01:00, Ikselka pisze:
>>>> Jaka i gdzie?
>>>
>>> Sama kiedyś polecałaś tę z Lidla.
>>
>> Owszem, jest bardzo dobra, ale w programach kulinarnych widzę, ze używają
>> jakiejś innje, ciekawi mnie, jakiej - wydaje mi się, ze to jakaś
>> specjalna, "profesjonalna", czy co?
>>
>>> Ja używam po prostu czekolady. Nie każda się nadaje (najgorsza jest
>>> chyba z Wedla),
>>
>> Oj tak, wedlowska czekolada jest dla mnie niejadalna, nie wiem, co oni
>> porobili z tymi swoimi recepturami - za socjalizmu były ok.
>
> Może ci się smak zmienił na kapitalistyczny?
>

Nie.


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-07-20 13:40:20

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 13:42:39 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2012-07-20 10:58, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 10:03:54 +0200, Bozena napisał(a):
>>
>>> W profesjonalnej pracowni czekoladek uzywaja czekolady tej firmy:
>>> http://szokolada.pl/callebaut-m-2.html
>> Belgijska czekolada każda jest super! Dziękuję Ci bardzo za ten link,
>> własnie o to mi chodziło! - spore ilosci i w granulkach ułatwiających
>> dozowanie i obróbkę cieplną :-)
>
> Te czekolady wyglądają rzeczywiście imponująco,
>

Zapewne jakość lepsza, wygoda.

> ale ich ceny także. ;)

Bez przesady, no policz sobie: pierwsze z brzegu 2,5kg czekolady (czyli
równoważnik 25 tabliczek po 100g) za 92 zł, to daje 92:25=3,68 za 10 dag.
"Sklepowa" czekolada w tabliczkach (biorąc uśrednioną cenę) jest chyba
droższa.


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-07-20 13:52:00

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 14:44, Qrczak pisze:
> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-07-20 11:09, Waldemar Krzok pisze:
>>> Ikselka wrote:
>>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 09:54:45 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Ja używam po prostu czekolady. Nie każda się nadaje (najgorsza jest
>>>>> chyba z Wedla),
>>>> Oj tak, wedlowska czekolada jest dla mnie niejadalna, nie wiem, co oni
>>>> porobili z tymi swoimi recepturami - za socjalizmu były ok.
>>> Może ci się smak zmienił na kapitalistyczny?
>>
>> Chyba jednak ich czekolada znacznie się pogorszyła.
>>
>> Z polskich czekolad obecnie najlepiej IMO wypadają jeszcze Wawel i
>> Goplana. Ciekawe, jak długo.
>
> A od kiedy to Wedel jest (znów) polski?

Z polskich-polskich (kiedyś polskich, produkowanych w Polsce itd.). W
sprawy własnościowe nie wnikam.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-07-20 13:53:04

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 15:19, Bożena pisze:
> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
> news:jubg7d$s3c$1@news.icm.edu.pl...
> |
> | Te czekolady wyglądają rzeczywiście imponująco, ale ich ceny także. ;)
> |
> | Ewa
>
> Wbrew pozorom one wcale nie są droższe - 2,5 kg za 92 zł czyli 3,68 zł za
> 100 g.

W porządku, ale czy jest możliwość kupienia 100g? Bo ja 2,5kg kuwertury
raczej nie zużyję w ciągu roku.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2012-07-20 14:03:32

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 15:53:04 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2012-07-20 15:19, Bożena pisze:
>> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
>> news:jubg7d$s3c$1@news.icm.edu.pl...
>>|
>>| Te czekolady wyglądają rzeczywiście imponująco, ale ich ceny także. ;)
>>|
>>| Ewa
>>
>> Wbrew pozorom one wcale nie są droższe - 2,5 kg za 92 zł czyli 3,68 zł za
>> 100 g.
>
> W porządku, ale czy jest możliwość kupienia 100g? Bo ja 2,5kg kuwertury
> raczej nie zużyję w ciągu roku.
>

Ale to jest przecież czekolada - jeść bezpośrednio też można, np na gorąco,
z bitą... o matko, juz mi ślinka leci :-)


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2012-07-20 14:06:24

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: "michalek" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

>
> Bez przesady, no policz sobie: pierwsze z brzegu 2,5kg czekolady (czyli
> równoważnik 25 tabliczek po 100g) za 92 zł, to daje 92:25=3,68 za 10 dag.
> "Sklepowa" czekolada w tabliczkach (biorąc uśrednioną cenę) jest chyba
> droższa.
>
>
> --
> XL

Nie czepiam się (naprawdę) ale..
- padały tu baaardzo pochlebne opinie o czekoladach z Lidla, te wychodzą
taniej i można dokupować małymi porcjami a nie 2,5kg (a do tych 92zł pewnie
dochodzą też koszty przesyłki)
- jaka jest wyższość kuwertury kupionej jako "kuwertura prawdziwa"
od własnoręcznie przygotowanej mieszanki dobrej czekolady ze śmietanką
30% w proporcjach takich jakich życzy sobie "domowy cukiernik"

Też kiedyś myślałem o kuwerturze ale nie widzę jej przewagi.
No chyba, że dla leniwych albo takich co bardziej lewe ręce mają w kuchni.

M


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ganache.
Fasolka szparagowa...
Bób - z czym oprócz koperku?
PANSLAVISTO!
Kiszenie ogórków

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »