Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuwertura dobra?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuwertura dobra?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 44


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-07-20 14:50:52

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-07-20 15:52, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-07-20 14:44, Qrczak pisze:
>> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2012-07-20 11:09, Waldemar Krzok pisze:
>>>> Ikselka wrote:
>>>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 09:54:45 +0200, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Ja używam po prostu czekolady. Nie każda się nadaje (najgorsza jest
>>>>>> chyba z Wedla),
>>>>> Oj tak, wedlowska czekolada jest dla mnie niejadalna, nie wiem, co oni
>>>>> porobili z tymi swoimi recepturami - za socjalizmu były ok.
>>>> Może ci się smak zmienił na kapitalistyczny?
>>>
>>> Chyba jednak ich czekolada znacznie się pogorszyła.
>>>
>>> Z polskich czekolad obecnie najlepiej IMO wypadają jeszcze Wawel i
>>> Goplana. Ciekawe, jak długo.
>>
>> A od kiedy to Wedel jest (znów) polski?
>
> Z polskich-polskich (kiedyś polskich, produkowanych w Polsce itd.). W
> sprawy własnościowe nie wnikam.

Jakość Wedla spadła, kiedy weszli do Cadbury's. Co dziwne o tyle, że
niektóre produkty tej ostatniej bywały przecież jadalne. Z tego mariażu
Wedel się, wychodzi, nie podniósł (wychodzi, bo nie jadam).

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2012-07-20 14:59:05

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-07-20 15:53, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-07-20 15:19, Bożena pisze:
>> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
>> news:jubg7d$s3c$1@news.icm.edu.pl...
>> |
>> | Te czekolady wyglądają rzeczywiście imponująco, ale ich ceny także. ;)
>> |
>> | Ewa
>>
>> Wbrew pozorom one wcale nie są droższe - 2,5 kg za 92 zł czyli 3,68 zł za
>> 100 g.
>
> W porządku, ale czy jest możliwość kupienia 100g? Bo ja 2,5kg kuwertury
> raczej nie zużyję w ciągu roku.

Kup np. z Ikselką,
co chęć ma wielką.
Bo mojej osobie
ślinianki ruszył wątek o bobie.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2012-07-20 15:32:39

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 16:59:05 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2012-07-20 15:53, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-07-20 15:19, Bożena pisze:
>>> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:jubg7d$s3c$1@news.icm.edu.pl...
>>> |
>>> | Te czekolady wyglądają rzeczywiście imponująco, ale ich ceny także. ;)
>>> |
>>> | Ewa
>>>
>>> Wbrew pozorom one wcale nie są droższe - 2,5 kg za 92 zł czyli 3,68 zł za
>>> 100 g.
>>
>> W porządku, ale czy jest możliwość kupienia 100g? Bo ja 2,5kg kuwertury
>> raczej nie zużyję w ciągu roku.
>
> Kup np. z Ikselką,
> co chęć ma wielką.
> Bo mojej osobie
> ślinianki ruszył wątek o bobie.


Ikselka sama se
[zje/kupi]
te dwaipółkilasy

;-P
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2012-07-20 15:59:00

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 16:03, Ikselka pisze:
> Ale to jest przecież czekolada - jeść bezpośrednio też można, np na gorąco,
> z bitą... o matko, juz mi ślinka leci :-)

O nie, to ja aż tak nie mam, chociaż słodkie lubię. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2012-07-20 16:00:22

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 16:59, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-07-20 15:53, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-07-20 15:19, Bożena pisze:
>>> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:jubg7d$s3c$1@news.icm.edu.pl...
>>> |
>>> | Te czekolady wyglądają rzeczywiście imponująco, ale ich ceny
>>> także. ;)
>>> |
>>> | Ewa
>>>
>>> Wbrew pozorom one wcale nie są droższe - 2,5 kg za 92 zł czyli 3,68
>>> zł za
>>> 100 g.
>>
>> W porządku, ale czy jest możliwość kupienia 100g? Bo ja 2,5kg kuwertury
>> raczej nie zużyję w ciągu roku.
>
> Kup np. z Ikselką,
> co chęć ma wielką.
> Bo mojej osobie
> ślinianki ruszył wątek o bobie.

Może i ja się skuszę na ten bób, bo dotychczas nie jadam. Może nawet
nigdy nie jadłam.

Póki co zażerałam się dzisiaj pierogami z jagodami własnej roboty. :)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2012-07-20 16:00:50

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Bożena <newsowe@__gmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"michalek" <> wrote in message news:juboqv$cnn$1@mx1.internetia.pl...
|
| Nie czepiam się (naprawdę) ale..
| - padały tu baaardzo pochlebne opinie o czekoladach z Lidla, te wychodzą
| taniej i można dokupować małymi porcjami a nie 2,5kg (a do tych 92zł
pewnie
| dochodzą też koszty przesyłki)

Różnica jest taka, że sklepowe tabliczkowe czekolady nie nadają się do
zastosowań profesjonalnych, ponieważ mają zbyt mało masła kakakowego. Do
amatorskich ujdą, bo w domu nikt nie bawi się w temperowanie i takie tam, no
i oczywiście nikt nie ma takich wymagań do wyrobów domowych jak do
profesjonalnych.
Jak ktoś używa 100-200 g na pół roku, to oczywiście nie ma sensu kupować 2,5
kg, ale jak ktoś często robi coś z czekoladą (choćby prezenty :)) To bardzo
się opłaca, ponieważ ta czekolada ma dużo wyższą jakość.


| - jaka jest wyższość kuwertury kupionej jako "kuwertura prawdziwa"
| od własnoręcznie przygotowanej mieszanki dobrej czekolady ze śmietanką
| 30% w proporcjach takich jakich życzy sobie "domowy cukiernik"

Ta mieszanka to nie jest kuwertura, a ganasz :)
Kuwertura to właśnie wysokiej jakości czekolada zawierająca ok. 40% masła
kakaowego. W najlepszych czekoladach "sklepowych" jest ok. 33-34%, ale to
rzadkość, bo masło kakaowe drogie. Jeśli dobrze pamiętam, to miazgi kakaowej
w sumie powinno być 54%.
Ganasz wykorzystuje się np. jako bazę nadzienia czekoladek, trufli, kremów
itp. Natomiast z kuwertury robi się właśnie warstwę wierzchnią czekoladek,
glazurę do tortów, czekoladę tabliczkową, czekoladę do picia, fondue itp.

Bożena.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2012-07-20 16:02:56

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 16:50, Qrczak pisze:
>
> Jakość Wedla spadła, kiedy weszli do Cadbury's.

To racja.

> Co dziwne o tyle, że niektóre produkty tej ostatniej bywały przecież
> jadalne.

Kiedyś może tak. A teraz to nie wiem, jak smakują te firmowane jako Cadbury.

> Z tego mariażu Wedel się, wychodzi, nie podniósł (wychodzi, bo nie
> jadam).

Nie podniósł, a raczej wręcz zapadł.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2012-07-20 17:16:25

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:00:50 +0200, Bożena napisał(a):

> Do
> amatorskich ujdą, bo w domu nikt nie bawi się w temperowanie

No własnie, a ja chciałabym. Marzy mi się tort czekoladowy z takimi
zawiajasami z temperowanej czekolady na wierzchu... Za chiny ludowe mi nie
wychodzi temperowanie sklepowej - a w końcu nawet już ten blat granitowy
mam, to mogłabym wykorzystać :-/
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2012-07-20 18:04:40

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Bożena <newsowe@__gmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1by8ggt6xors4$.vickgynephc9.dlg@40tude.net...
|
| No własnie, a ja chciałabym. Marzy mi się tort czekoladowy z takimi
| zawiajasami z temperowanej czekolady na wierzchu... Za chiny ludowe mi nie
| wychodzi temperowanie sklepowej - a w końcu nawet już ten blat granitowy
| mam, to mogłabym wykorzystać :-/

Sklepowa tabliczkowa się nie nadaje do tego typu zabaw, bo ma zbyt mało
masła kakaowego. Przynajmniej tak mi wytłumaczyła babeczka-chocolatier, gdy
ją o to zapytałam.

A propos domowego czekoladowania, to temperaturę w pomieszczeniu musisz mieć
ok. 19-20C, gdy jest cieplej czekolada inaczej się zachowuje. I bardzo,
bardzo uważaj, żeby podgrzewając nie przegrzać - to naprawdę chwila moment
:/ - max. 45C.
A propos temperowania, to małe ilości można temperować bez rozsmarowywania
po blacie. Wystarczy podgrzać w misce nad parą (w wodzie łatwo przegrzać) do
45C, potem miskę wstawić do wody z lodem, schłodzić do 27C i znów podgrzać
nad parą do 28-32C - temperatura koncowa zależy od rodzaju kuwertury.
Koniecznie muszą być 3 etapy (także na blacie) - cieplo, zimno i znow
cieplo, to jest związane z różnymi rodzajami kryształów, które powstają i
które się topią w różnej temperaturze i mają różne właściwości.

Jeśli będziesz chciała wypróbować czekoladki, to do czekoladek dobrze się
nadają silikonowe foremki do lodu - łatwo potem się wyjmuje :)

Najdziwniejszą, ale bardzo bardzo smaczną czekoladką, jaką jadłam, była
czekoladka z gorzkiej czekolady z nadzieniem z wasabi :) Zadziwiająco udane
połączenie :)

Bożena.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2012-07-20 18:49:46

Temat: Re: Kuwertura dobra?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 20:04:40 +0200, Bożena napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1by8ggt6xors4$.vickgynephc9.dlg@40tude.net...
>|
>| No własnie, a ja chciałabym. Marzy mi się tort czekoladowy z takimi
>| zawiajasami z temperowanej czekolady na wierzchu... Za chiny ludowe mi nie
>| wychodzi temperowanie sklepowej - a w końcu nawet już ten blat granitowy
>| mam, to mogłabym wykorzystać :-/
>
> Sklepowa tabliczkowa się nie nadaje do tego typu zabaw, bo ma zbyt mało
> masła kakaowego.

No właśnie tak myślałam. Znam właściwości masła kakowego, bo całe lata go
używałam do opalania, przetapiając apteczne "wiórkowane" masło w bloczki -
więc wiem, jak się zachowuje w danej temperaturze.

> Przynajmniej tak mi wytłumaczyła babeczka-chocolatier, gdy
> ją o to zapytałam.
>
> A propos domowego czekoladowania, to temperaturę w pomieszczeniu musisz mieć
> ok. 19-20C, gdy jest cieplej czekolada inaczej się zachowuje. I bardzo,
> bardzo uważaj, żeby podgrzewając nie przegrzać - to naprawdę chwila moment
> :/ - max. 45C.

Wiem.

> A propos temperowania, to małe ilości można temperować bez rozsmarowywania
> po blacie. Wystarczy podgrzać w misce nad parą (w wodzie łatwo przegrzać) do
> 45C, potem miskę wstawić do wody z lodem, schłodzić do 27C i znów podgrzać
> nad parą do 28-32C - temperatura koncowa zależy od rodzaju kuwertury.
> Koniecznie muszą być 3 etapy (także na blacie) - cieplo, zimno i znow
> cieplo,

Logiczne: ogrzać (czyli zmiękczyć do wylania), ochłodzić (zestalić w taflę)
i ogrzać (uelastycznić aby wióry się zwijały, a nie łamały przy
temperowaniu).

> to jest związane z różnymi rodzajami kryształów, które powstają i
> które się topią w różnej temperaturze i mają różne właściwości.
>
> Jeśli będziesz chciała wypróbować czekoladki, to do czekoladek dobrze się
> nadają silikonowe foremki do lodu - łatwo potem się wyjmuje :)
>
> Najdziwniejszą, ale bardzo bardzo smaczną czekoladką, jaką jadłam, była
> czekoladka z gorzkiej czekolady z nadzieniem z wasabi :) Zadziwiająco udane
> połączenie :)
>

Ech, w końcu i kurczaka w czekoladzie też robią, różne są zboczenia ;-P
Ostatnio zadziwiona byłam mocno czekoladowym ciastem córki, ciężkim i
wilgotnym, typu brownie, wyraziście doprawionym chilli. Podane było na
gorąco, z zimną bitą smietaną. No nie powiem, było to interesujące
doświadczenie. Może nawet bardzo. Ale już np czekolada "tabliczkowa" z
chilli, którą mi znajomy z Brazylii przywiózł, wybitnie mi nie leży ;-PPP


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ganache.
Fasolka szparagowa...
Bób - z czym oprócz koperku?
PANSLAVISTO!
Kiszenie ogórków

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »