Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bożena <newsowe@__gmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuwertura dobra?
Date: Fri, 20 Jul 2012 18:00:50 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <jubv9t$68h$1@inews.gazeta.pl>
References: <w6qenizk1q9l$.1v8k3eopypdxp.dlg@40tude.net>
<jub3bq$kqo$1@inews.gazeta.pl>
<1rydz8yxchi52$.480ur62axtq9$.dlg@40tude.net>
<jubg7d$s3c$1@news.icm.edu.pl>
<1hjj789b1xu15$.18ewo7e6sreqe$.dlg@40tude.net>
<juboqv$cnn$1@mx1.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-78-38-15.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1342799997 6417 89.78.38.15 (20 Jul 2012 15:59:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Jul 2012 15:59:57 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: newsowe-gazeta
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347346
Ukryj nagłówki
"michalek" <> wrote in message news:juboqv$cnn$1@mx1.internetia.pl...
|
| Nie czepiam się (naprawdę) ale..
| - padały tu baaardzo pochlebne opinie o czekoladach z Lidla, te wychodzą
| taniej i można dokupować małymi porcjami a nie 2,5kg (a do tych 92zł
pewnie
| dochodzą też koszty przesyłki)
Różnica jest taka, że sklepowe tabliczkowe czekolady nie nadają się do
zastosowań profesjonalnych, ponieważ mają zbyt mało masła kakakowego. Do
amatorskich ujdą, bo w domu nikt nie bawi się w temperowanie i takie tam, no
i oczywiście nikt nie ma takich wymagań do wyrobów domowych jak do
profesjonalnych.
Jak ktoś używa 100-200 g na pół roku, to oczywiście nie ma sensu kupować 2,5
kg, ale jak ktoś często robi coś z czekoladą (choćby prezenty :)) To bardzo
się opłaca, ponieważ ta czekolada ma dużo wyższą jakość.
| - jaka jest wyższość kuwertury kupionej jako "kuwertura prawdziwa"
| od własnoręcznie przygotowanej mieszanki dobrej czekolady ze śmietanką
| 30% w proporcjach takich jakich życzy sobie "domowy cukiernik"
Ta mieszanka to nie jest kuwertura, a ganasz :)
Kuwertura to właśnie wysokiej jakości czekolada zawierająca ok. 40% masła
kakaowego. W najlepszych czekoladach "sklepowych" jest ok. 33-34%, ale to
rzadkość, bo masło kakaowe drogie. Jeśli dobrze pamiętam, to miazgi kakaowej
w sumie powinno być 54%.
Ganasz wykorzystuje się np. jako bazę nadzienia czekoladek, trufli, kremów
itp. Natomiast z kuwertury robi się właśnie warstwę wierzchnią czekoladek,
glazurę do tortów, czekoladę tabliczkową, czekoladę do picia, fondue itp.
Bożena.
|