Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bożena <newsowe@__gmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuwertura dobra?
Date: Fri, 20 Jul 2012 20:04:40 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <juc6i2$1g9$1@inews.gazeta.pl>
References: <w6qenizk1q9l$.1v8k3eopypdxp.dlg@40tude.net>
<jub3bq$kqo$1@inews.gazeta.pl>
<1rydz8yxchi52$.480ur62axtq9$.dlg@40tude.net>
<jubg7d$s3c$1@news.icm.edu.pl>
<1hjj789b1xu15$.18ewo7e6sreqe$.dlg@40tude.net>
<juboqv$cnn$1@mx1.internetia.pl> <jubv9t$68h$1@inews.gazeta.pl>
<1by8ggt6xors4$.vickgynephc9.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-78-38-15.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1342807426 1545 89.78.38.15 (20 Jul 2012 18:03:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Jul 2012 18:03:46 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: newsowe-gazeta
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347356
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1by8ggt6xors4$.vickgynephc9.dlg@40tude.net...
|
| No własnie, a ja chciałabym. Marzy mi się tort czekoladowy z takimi
| zawiajasami z temperowanej czekolady na wierzchu... Za chiny ludowe mi nie
| wychodzi temperowanie sklepowej - a w końcu nawet już ten blat granitowy
| mam, to mogłabym wykorzystać :-/
Sklepowa tabliczkowa się nie nadaje do tego typu zabaw, bo ma zbyt mało
masła kakaowego. Przynajmniej tak mi wytłumaczyła babeczka-chocolatier, gdy
ją o to zapytałam.
A propos domowego czekoladowania, to temperaturę w pomieszczeniu musisz mieć
ok. 19-20C, gdy jest cieplej czekolada inaczej się zachowuje. I bardzo,
bardzo uważaj, żeby podgrzewając nie przegrzać - to naprawdę chwila moment
:/ - max. 45C.
A propos temperowania, to małe ilości można temperować bez rozsmarowywania
po blacie. Wystarczy podgrzać w misce nad parą (w wodzie łatwo przegrzać) do
45C, potem miskę wstawić do wody z lodem, schłodzić do 27C i znów podgrzać
nad parą do 28-32C - temperatura koncowa zależy od rodzaju kuwertury.
Koniecznie muszą być 3 etapy (także na blacie) - cieplo, zimno i znow
cieplo, to jest związane z różnymi rodzajami kryształów, które powstają i
które się topią w różnej temperaturze i mają różne właściwości.
Jeśli będziesz chciała wypróbować czekoladki, to do czekoladek dobrze się
nadają silikonowe foremki do lodu - łatwo potem się wyjmuje :)
Najdziwniejszą, ale bardzo bardzo smaczną czekoladką, jaką jadłam, była
czekoladka z gorzkiej czekolady z nadzieniem z wasabi :) Zadziwiająco udane
połączenie :)
Bożena.
|