| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-05 06:31:29
Temat: Łazanki ?????Na grupie przeczytałem, że Łazanki to taka potrawa z makaronu i kapusty.
Od kiedy tylko pamiętam (o konsultacji z moją książką kucharską) łazanki to był
rodzaj makaronu. A dokładniej makaron w kształcie kwadracików (rombów)
wielkości 1*1cm lub 1,5*1,5cm, jakoś tak.
Taki makaron (łazanki) podaje się do zupy grzybowej najczęściej w Wigilię
Bożego Narodzenia (taka tradycja).
A tak na marginesie:
może ktoś przypomni przepis na ten makaron z kapustą (jakkolwiek by się to nie
nazywało)
Dzięki
Pozdrawiam,
Smiech
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-05 08:55:44
Temat: Re: Łazanki ?????s...@p...onet.pl wrote:
> Na grupie przeczytałem, że Łazanki to taka potrawa z makaronu i kapusty.
> A tak na marginesie:
> może ktoś przypomni przepis na ten makaron z kapustą (jakkolwiek by się to nie
> nazywało)
ŁAZANKI:
zrobić ciasto jak na makaron domowy, np:
1/2 kg mąki, jajo, sól, woda
rozwałkować jak makaron, po przeschnięciu pokroić w "kwadraty" ukośne
nie większe niż 2-3 cm
ugotować jak makaron
do tego:
KAPUSTA
kiszoną (ok 1 kg) lub słodką ok 1 i 1/2 kg) ugotować do miękkości
dodając zrumienioną na maśle drobno posiekane 2-3 cebule i to co zwykle
dodaje sie do kapusty wg własnego smaku
odcedzić z nadmiaru soku, drobno posiekać lub zmielić w maszynce.
Wymieszać z łazankami w proporcjach jakie się lubi i podać.
SŁONINKA
ugotowane łazanki polać świeżo usmażoną słoninką
Z SZYNKĄ
1 cebula drobno pokrojona - zesmażyć.
1/4 kg okrawków z różnych wędlin, 5 dkg tłuszczu z szynki lub boczku lub
słoniny,
Wrzucić te frykasy do rondla lub innej formy do zapiekania, wymieszać z
łazankami, skropić po wierzchu tłuszczem, ew. położyć kilka kawałeczków
masła i posypać wybranym zółtym serem. Zapiec w piekarniku.
a na słodko są jeszcze łazanki z makiem i łazanki z serem białym.
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl
('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 09:06:37
Temat: Re: Łazanki ?????> s...@p...onet.pl wrote:
>
> > Na grupie przeczytałem, że Łazanki to taka potrawa z makaronu i kapusty.
>
> > A tak na marginesie:
> > może ktoś przypomni przepis na ten makaron z kapustą (jakkolwiek by się to
nie
> > nazywało)
>
>
> ŁAZANKI:
> zrobić ciasto jak na makaron domowy, np:
> 1/2 kg mąki, jajo, sól, woda
> rozwałkować jak makaron, po przeschnięciu pokroić w "kwadraty" ukośne
> nie większe niż 2-3 cm
> ugotować jak makaron
No to właśnie są łazanki.
>
> do tego:
>
> KAPUSTA
> kiszoną (ok 1 kg) lub słodką ok 1 i 1/2 kg) ugotować do miękkości
> dodając zrumienioną na maśle drobno posiekane 2-3 cebule i to co zwykle
> dodaje sie do kapusty wg własnego smaku
> odcedzić z nadmiaru soku, drobno posiekać lub zmielić w maszynce.
> Wymieszać z łazankami w proporcjach jakie się lubi i podać.
>
> SŁONINKA
> ugotowane łazanki polać świeżo usmażoną słoninką
>
> Z SZYNKĄ
> 1 cebula drobno pokrojona - zesmażyć.
> 1/4 kg okrawków z różnych wędlin, 5 dkg tłuszczu z szynki lub boczku lub
> słoniny,
> Wrzucić te frykasy do rondla lub innej formy do zapiekania, wymieszać z
> łazankami, skropić po wierzchu tłuszczem, ew. położyć kilka kawałeczków
> masła i posypać wybranym zółtym serem. Zapiec w piekarniku.
>
> a na słodko są jeszcze łazanki z makiem i łazanki z serem białym.
>
A z tymi dodatkami to pewnie nazywają się już inaczej.
Ale zapowiada się smacznie.
Dzięki,
Pozdrawiam,
Smiech
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 09:54:37
Temat: Re: Łazanki ?????> a na słodko są jeszcze łazanki z makiem i łazanki z serem białym.
cZY JA MOGE NIESMIALO POPROSIC O PRZEPISIK NA TE Z MAKIEM (o rany, duze
litery...)
> a na słodko są jeszcze łazanki z makiem i łazanki z serem białym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 10:34:30
Temat: Re: Łazanki ?????Mapet wrote:
> cZY JA MOGE NIESMIALO POPROSIC O PRZEPISIK NA TE Z MAKIEM
Łazanki robimy tak samo
MAK:
1/4 kg maku parzymy, po 2-3 godz. rozcieramy w makutrze, lub mielimy jak
na makowiec. Dodać 3-4 łyżki miodu, trochę rodzynków, jeśli lubimy
bardzo słodko można dodać cukru do wymarzonego poziomu słodyczy.
Łazanki mieszamy z masłem ( 2 łyżki masła) lekko przyrumienionym na
patelence, a następnie dodajemy mak i mieszamy raz jeszcze, posypujemy
gęsto na wierzchu cukrem. Można oddzielnie podać cukier i rodzynki
namoczone w jakimś dobrym winiaczku.
Ja osobiście nie przepadam za łazankami słodkimi i ostatni raz jadłam je
kilka ładnych lat temu
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl
('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 10:38:14
Temat: Re: Łazanki ????? cZY JA MOGE NIESMIALO POPROSIC O PRZEPISIK NA TE Z MAKIEM
mak gotujemy, 2 razy przez maszynkę przerzucamy, na masełku przesmażamy,
miodu, cukru i rodzynek wg. smaku dodajemy, mieszamy z łazankami i jest
pychota.
Dopiero po Wielkanocy, a mi się Boże Narodzenie przypomniało, bo u mnie toto
ZAWSZE musi być na stole wigilijnym.
Mniam!
Pozdrawiam
Ulka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 10:43:16
Temat: Re: Łazanki ?????DZIĘKI!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 10:43:27
Temat: Re: Łazanki ?????DZIĘKI!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 13:02:59
Temat: Odp: Łazanki ?????
Użytkownik dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...onet.pl...
> s...@p...onet.pl wrote:
>
> > Na grupie przeczytałem, że Łazanki to taka potrawa z makaronu i kapusty.
>
> > A tak na marginesie:
> > może ktoś przypomni przepis na ten makaron z kapustą (jakkolwiek by się
to nie
> > nazywało)
>
>
> ŁAZANKI:
> zrobić ciasto jak na makaron domowy, np:
> 1/2 kg mąki, jajo, sól, woda
> rozwałkować jak makaron, po przeschnięciu pokroić w "kwadraty" ukośne
> nie większe niż 2-3 cm
> ugotować jak makaron
>
> do tego:
>
> KAPUSTA
> kiszoną (ok 1 kg) lub słodką ok 1 i 1/2 kg) ugotować do miękkości
> dodając zrumienioną na maśle drobno posiekane 2-3 cebule i to co zwykle
> dodaje sie do kapusty wg własnego smaku
> odcedzić z nadmiaru soku, drobno posiekać lub zmielić w maszynce.
> Wymieszać z łazankami w proporcjach jakie się lubi i podać.
>
> SŁONINKA
> ugotowane łazanki polać świeżo usmażoną słoninką
>
> Z SZYNKĄ
> 1 cebula drobno pokrojona - zesmażyć.
> 1/4 kg okrawków z różnych wędlin, 5 dkg tłuszczu z szynki lub boczku lub
> słoniny,
> Wrzucić te frykasy do rondla lub innej formy do zapiekania, wymieszać z
> łazankami, skropić po wierzchu tłuszczem, ew. położyć kilka kawałeczków
> masła i posypać wybranym zółtym serem. Zapiec w piekarniku.
>
> a na słodko są jeszcze łazanki z makiem i łazanki z serem białym.
>
> ewa
>
>
>
>
>
> --
> Dawna Kuchnia _ /_
> http://www.dawnakuchnia.republika.pl
> ('''')
> ~~~~
> do kapust dodaję jeszcze lekko podsmażone pieczarki i nie mielę tego w
maszynce, a tylko mieszam, też pycha, pozdrawiam, Syla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 14:45:26
Temat: Re: Łazanki ?????
Użytkownik dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup d
yskusyjnych napisał:3...@p...onet.pl...
> Mapet wrote:
> MAK:
> 1/4 kg maku parzymy, po 2-3 godz. rozcieramy w makutrze,
i przez te 2-3 godziny ma leżeć w wodzie? tak?
>
> ewa
>
>
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |