| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-04 21:36:05
Temat: Tiramisu - niebo w gębieTen włoski przysmak , odkryty niedawno przez mamę mojego chłopaka jest
niezwykle smaczny i wyjątkowo łatwy do zrobienia. Dlatego właśnie
postanowiłam opublikować przepis na liście , coby i inni mieli możliwość go
wypróbować. Dodam tylko , że jestem na tej liście zupełnie nowa , więc
jeżeli podaję przepis już wypróbowany przez listowiczów to sorki.
Tiramisu
3 jajka
200 ml zimnej neski,
3-5 łyżek Amaretto,
6 łyżek cukru,
50 dag serka Mascarpone (można dostać w supermarketach, niestety trochę
drogi bo jedno pudełko kosztuje 10 zł a potrzeba 2 pudełka ),
12 długich biszkoptów ( mogą być okrągłe , może być też biszkopt własnej
roboty lub kupiony - byle cienki),
1 łyżka kakao,
Kawę i likier zmieszać razem, żółtka ubić z cukrem na kogel mogel. Do masy
dodać serka. (W oryginalnym przepisie tego nie ma ale białka można ubić na
pianę i też dodać - ja tak zrobiłam i był wg mnie lepsze z białkami). Na
dnie formy ułożyć biszkopty - ściśle , tak by pokrywały równomiernie dno ,
polać kawą z amaretto. Posmarować masą ( 1/2 całej ilości), przykryć drugą
warstwą biszkoptów, polać kawą i znów posmarować. Posypać kakao lub utartą
czekoladą. Schłodzić - w zależności od tego jaką konsystencję ciasta
wolicie - w lodówce lub w zamrażalniku.
Smacznego
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-05 08:06:19
Temat: Re: Tiramisu - niebo w gębie
> Tiramisu
>
> 3 jajka
> 200 ml zimnej neski,
> 3-5 łyżek Amaretto,
> 6 łyżek cukru,
> 50 dag serka Mascarpone (można dostać w supermarketach, niestety trochę
> drogi bo jedno pudełko kosztuje 10 zł a potrzeba 2 pudełka ),
> 12 długich biszkoptów ( mogą być okrągłe , może być też biszkopt własnej
> roboty lub kupiony - byle cienki),
> 1 łyżka kakao,
>
Mnie udało się kupić ostatnio serki Mascarpone za 8,20 zł za opakowanie w
Selgrosie
Pozdrawiam Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 12:47:29
Temat: Re: Tiramisu - niebo w gębieDo Tiramisui wystarczy przeciez jeden serek Mascarpone a nawet niecaly.przeciez to
sam tluszcz dodajac smitany kremowki mozna uzyskac prawdziwe Tiramisu. tak to robia
Wlosi!
smacznego
Bartek
Użytkownik "Ania" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a8ih7k$474$1@news.tpi.pl...
Ten włoski przysmak , odkryty niedawno przez mamę mojego chłopaka jest
niezwykle smaczny i wyjątkowo łatwy do zrobienia. Dlatego właśnie
postanowiłam opublikować przepis na liście , coby i inni mieli możliwość go
wypróbować. Dodam tylko , że jestem na tej liście zupełnie nowa , więc
jeżeli podaję przepis już wypróbowany przez listowiczów to sorki.
Tiramisu
3 jajka
200 ml zimnej neski,
3-5 łyżek Amaretto,
6 łyżek cukru,
50 dag serka Mascarpone (można dostać w supermarketach, niestety trochę
drogi bo jedno pudełko kosztuje 10 zł a potrzeba 2 pudełka ),
12 długich biszkoptów ( mogą być okrągłe , może być też biszkopt własnej
roboty lub kupiony - byle cienki),
1 łyżka kakao,
Kawę i likier zmieszać razem, żółtka ubić z cukrem na kogel mogel. Do masy
dodać serka. (W oryginalnym przepisie tego nie ma ale białka można ubić na
pianę i też dodać - ja tak zrobiłam i był wg mnie lepsze z białkami). Na
dnie formy ułożyć biszkopty - ściśle , tak by pokrywały równomiernie dno ,
polać kawą z amaretto. Posmarować masą ( 1/2 całej ilości), przykryć drugą
warstwą biszkoptów, polać kawą i znów posmarować. Posypać kakao lub utartą
czekoladą. Schłodzić - w zależności od tego jaką konsystencję ciasta
wolicie - w lodówce lub w zamrażalniku.
Smacznego
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 18:40:50
Temat: Re: Tiramisu - niebo w gębie
Użytkownik Bartłomiej Krauze <b...@p...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a8k60q$7nc$...@n...tpi.pl...
Do Tiramisui wystarczy przeciez jeden serek Mascarpone a nawet
niecaly.przeciez to sam tluszcz dodajac smitany kremowki mozna uzyskac
prawdziwe Tiramisu. tak to robia Wlosi!
smacznego
Oj, chyba nie wszyscy Wlosi. W oryginalnym przepisie nie ma zadnych
udziwnien typu smietanka kremowka. W takim, ktore mialam przyjemnosc
skonsumowac we Wloszech na pewno smietanki nie bylo. Byc moze niektorzy
zgodnie ze wspolczesna tendencja na odchudzanie robia takie tricki, ale to
jest odstepstwo od oryginalu, tak jak dodawanie jogurtu do salatki warzywnej
zamiast majonezu. Sama tak czasem robie bo lubie byc szczupla, ale gdybym
miala dac Wlochowi przepis na polska salatke warzywna, na pewno bym nie
wspominala o jogurcie, bo to juz nie bylby przepis na polska salatke
warzywna.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |