Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Bartłomiej Krauze <b...@p...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tiramisu - niebo w gębie
Date: Fri, 5 Apr 2002 14:47:29 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 133
Message-ID: <a8k60q$7nc$1@news.tpi.pl>
References: <a8ih7k$474$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.95.253
Mime-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="----=_NextPart_000_0052_01C1DCB0.CF645B20"
X-Trace: news.tpi.pl 1018010458 7916 212.244.95.253 (5 Apr 2002 12:40:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Apr 2002 12:40:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102829
Ukryj nagłówki
Do Tiramisui wystarczy przeciez jeden serek Mascarpone a nawet niecaly.przeciez to
sam tluszcz dodajac smitany kremowki mozna uzyskac prawdziwe Tiramisu. tak to robia
Wlosi!
smacznego
Bartek
Użytkownik "Ania" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a8ih7k$474$1@news.tpi.pl...
Ten włoski przysmak , odkryty niedawno przez mamę mojego chłopaka jest
niezwykle smaczny i wyjątkowo łatwy do zrobienia. Dlatego właśnie
postanowiłam opublikować przepis na liście , coby i inni mieli możliwość go
wypróbować. Dodam tylko , że jestem na tej liście zupełnie nowa , więc
jeżeli podaję przepis już wypróbowany przez listowiczów to sorki.
Tiramisu
3 jajka
200 ml zimnej neski,
3-5 łyżek Amaretto,
6 łyżek cukru,
50 dag serka Mascarpone (można dostać w supermarketach, niestety trochę
drogi bo jedno pudełko kosztuje 10 zł a potrzeba 2 pudełka ),
12 długich biszkoptów ( mogą być okrągłe , może być też biszkopt własnej
roboty lub kupiony - byle cienki),
1 łyżka kakao,
Kawę i likier zmieszać razem, żółtka ubić z cukrem na kogel mogel. Do masy
dodać serka. (W oryginalnym przepisie tego nie ma ale białka można ubić na
pianę i też dodać - ja tak zrobiłam i był wg mnie lepsze z białkami). Na
dnie formy ułożyć biszkopty - ściśle , tak by pokrywały równomiernie dno ,
polać kawą z amaretto. Posmarować masą ( 1/2 całej ilości), przykryć drugą
warstwą biszkoptów, polać kawą i znów posmarować. Posypać kakao lub utartą
czekoladą. Schłodzić - w zależności od tego jaką konsystencję ciasta
wolicie - w lodówce lub w zamrażalniku.
Smacznego
Ania
|