Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy
.onet.pl
From: <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Łazanki ?????
Date: 5 Apr 2002 11:06:37 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 54
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1017997597 26310 192.168.240.245 (5 Apr 2002 09:06:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Apr 2002 09:06:37 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.51.193.44, 213.180.131.231
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102780
Ukryj nagłówki
> s...@p...onet.pl wrote:
>
> > Na grupie przeczytałem, że Łazanki to taka potrawa z makaronu i kapusty.
>
> > A tak na marginesie:
> > może ktoś przypomni przepis na ten makaron z kapustą (jakkolwiek by się to
nie
> > nazywało)
>
>
> ŁAZANKI:
> zrobić ciasto jak na makaron domowy, np:
> 1/2 kg mąki, jajo, sól, woda
> rozwałkować jak makaron, po przeschnięciu pokroić w "kwadraty" ukośne
> nie większe niż 2-3 cm
> ugotować jak makaron
No to właśnie są łazanki.
>
> do tego:
>
> KAPUSTA
> kiszoną (ok 1 kg) lub słodką ok 1 i 1/2 kg) ugotować do miękkości
> dodając zrumienioną na maśle drobno posiekane 2-3 cebule i to co zwykle
> dodaje sie do kapusty wg własnego smaku
> odcedzić z nadmiaru soku, drobno posiekać lub zmielić w maszynce.
> Wymieszać z łazankami w proporcjach jakie się lubi i podać.
>
> SŁONINKA
> ugotowane łazanki polać świeżo usmażoną słoninką
>
> Z SZYNKĄ
> 1 cebula drobno pokrojona - zesmażyć.
> 1/4 kg okrawków z różnych wędlin, 5 dkg tłuszczu z szynki lub boczku lub
> słoniny,
> Wrzucić te frykasy do rondla lub innej formy do zapiekania, wymieszać z
> łazankami, skropić po wierzchu tłuszczem, ew. położyć kilka kawałeczków
> masła i posypać wybranym zółtym serem. Zapiec w piekarniku.
>
> a na słodko są jeszcze łazanki z makiem i łazanki z serem białym.
>
A z tymi dodatkami to pewnie nazywają się już inaczej.
Ale zapowiada się smacznie.
Dzięki,
Pozdrawiam,
Smiech
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|