Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news
.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Łazanki ?????
Date: Fri, 05 Apr 2002 10:55:44 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1017997000 4478 217.97.83.169 (5 Apr 2002 08:56:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Apr 2002 08:56:40 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102779
Ukryj nagłówki
s...@p...onet.pl wrote:
> Na grupie przeczytałem, że Łazanki to taka potrawa z makaronu i kapusty.
> A tak na marginesie:
> może ktoś przypomni przepis na ten makaron z kapustą (jakkolwiek by się to nie
> nazywało)
ŁAZANKI:
zrobić ciasto jak na makaron domowy, np:
1/2 kg mąki, jajo, sól, woda
rozwałkować jak makaron, po przeschnięciu pokroić w "kwadraty" ukośne
nie większe niż 2-3 cm
ugotować jak makaron
do tego:
KAPUSTA
kiszoną (ok 1 kg) lub słodką ok 1 i 1/2 kg) ugotować do miękkości
dodając zrumienioną na maśle drobno posiekane 2-3 cebule i to co zwykle
dodaje sie do kapusty wg własnego smaku
odcedzić z nadmiaru soku, drobno posiekać lub zmielić w maszynce.
Wymieszać z łazankami w proporcjach jakie się lubi i podać.
SŁONINKA
ugotowane łazanki polać świeżo usmażoną słoninką
Z SZYNKĄ
1 cebula drobno pokrojona - zesmażyć.
1/4 kg okrawków z różnych wędlin, 5 dkg tłuszczu z szynki lub boczku lub
słoniny,
Wrzucić te frykasy do rondla lub innej formy do zapiekania, wymieszać z
łazankami, skropić po wierzchu tłuszczem, ew. położyć kilka kawałeczków
masła i posypać wybranym zółtym serem. Zapiec w piekarniku.
a na słodko są jeszcze łazanki z makiem i łazanki z serem białym.
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl
('''')
~~~~
|