Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!logbridge.uoregon.edu!canoe.uoregon.edu!newsfeed.news.ucla.edu!newsfeed.berkel
ey.edu!ucberkeley!sn-xt-sjc-03!sn-xt-sjc-06!sn-post-01!supernews.com!corp.super
news.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Losos jeszcze inaczej
Date: Sat, 14 Jan 2006 21:30:49 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 33
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258025
Ukryj nagłówki
Czasami kupujac filety z lososia odcinam te najciensze czesci, i
zamrazam zawiniete w plastyk. Z tych kawalkow zrobilam wczoraj taki obiad:
Lososiowe suflety
250 g skrawkow lososia
mala garsc miazszu z bulki
4 lyzki mleka
2 zoltka
2 bialka
2 lyzki posiekanego koperku
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
Ugotowany goracy ryz
Bialka ubic na sztywno. Zalac bulke mlekiem i poczekac, az wsiaknie.
Bulke i reszte skladnikow oprocz ryzu posiekac w malakserze na dosc
drobno. Wymieszac delikatnie z ubitymi bialkami. Wykladac kopiasta lyzka
na pergamin wyscielajacy sitko czy koszyk do parowania. Te "chmurki"
sufletowe troche urosna , ale nie za bardzo. Zakryc i trzymac na parze
przez 10 minut, sprawdzic widelcem, czy nie surowe w srodku. Przelozyc
kazda za pomoca lopatki na blache wysmarowana maslem i pomazac kazda
kawalkiem masla i natychmiast wstawic pod opiekacz.Trzymac pod
opiekaczem 3-4 minuty az maslo troche zbrazowieje.
Na patelni przyzlocic na masle garsc orzeszkow piniowych lub migdalow.
Kilka lisci salaty rzymskiej skropic sosem vinaigrette i ulozyc na
talerzach. Obok podac ryz i ulozyc lososiowe suflety na lisciach salaty.
Posypac orzechami/migdalami. Podac natychmiast. Mozna skropic octem
balsamicznym.
Magdalena Bassett
|