« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-02-13 12:58:20
Temat: Łosoś wędzony - co z tego można zrobić fajnego ?Łosoś wędzony, kupiłem w markecie :)
- co z tego można zrobić smacznego, jakieś propozycje ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-02-13 13:01:31
Temat: Re: Łosoś wędzony - co z tego można zrobić fajnego ?Dnia Wed, 13 Feb 2008 13:58:20 +0100, Flashka napisał(a):
> Łosoś wędzony, kupiłem w markecie :)
>
> - co z tego można zrobić smacznego, jakieś propozycje ?
HA! - musiałabym tu książkę napisać... a mi przecież nie pozwolą ;-P
Krótko: avocado kup, majonez gęsty, śmietanę kremówkę, oliwki, jajeczka
przepiórcze, kapary, ząbek czosnku, limonkę. Łosoś i avocado w kosteczkę
grubą, skropić sokiem z limonki, wymieszać, do pucharków. Majonez i
śmietanę (pół na pół), resztki avocado, czosnek zmiksowac grubo (tj. nie do
całkowitego rozdrobnienia produktów stałych), wyłożyć na łososia z avocado.
Posypać kaparami, połozyć kilka oliwek, jajko przepiórcze, no może ze 2,
przekrojone na połowki - żeby były żółtka pokazane. Do lodówki na godzinę.
Super przystawka na początek przyjęcia lub bez przyjęcia :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-02-13 13:37:11
Temat: Re: Łosoś wędzony - co z tego można zrobić fajnego ?> HA! - musiałabym tu książkę napisać... a mi przecież nie pozwolą ;-P
> Krótko: avocado kup, majonez gęsty, śmietanę kremówkę, oliwki,
> jajeczka przepiórcze, kapary, ząbek czosnku, limonkę. Łosoś i
> avocado w kosteczkę grubą, skropić sokiem z limonki, wymieszać,
> do pucharków. Majonez i śmietanę (pół na pół), resztki avocado,
> czosnek zmiksowac grubo (tj. nie do całkowitego rozdrobnienia
> produktów stałych), wyłożyć na łososia z avocado. Posypać kaparami,
> połozyć kilka oliwek, jajko przepiórcze, no może ze 2, przekrojone
> na połowki - żeby były żółtka pokazane. Do lodówki na godzinę.
> Super przystawka na początek przyjęcia lub bez przyjęcia :-)
Dziekuję za szybką odpowiedź, propozycja bardzo ciekawa.
Ktoś jeszcze ? :-)
P.S.
Ja nie zabraniam w tym wątku nikomu pisać książki, jak by co ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-02-13 14:44:03
Temat: Re: Łosoś wędzony - co z tego można zrobić fajnego ?podaję fajny link na różne wariacje z łososiem :-)
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/losos/losos_i_orze
chy.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-02-13 15:01:13
Temat: Re: ?oso? wedzony - co z tego mo?na zrobiae fajnego ?
Le mercredi 13 février 2008 a 15:44:03, dans <fov03f$lcv$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> podaje fajny link na ró?ne wariacje z ?ososiem :-)
> http://www.kwestiasmaku.com/pasta/losos/losos_i_orze
chy.html
Przepis baaardzo watpliwy, chociaz bardzo ladnie napisany i ozdobiony
sliczniutkim zdjeciem.
Bardzo czesto robie makaron z wadzonym lososiem, akurat bez tych
wszystkich barokowych dodatkow (bez wina, bazylii, czosnku, cebuli, kaparow ani
orzechow), ale to akurat malo wazne. To co jest trefne w tym
przepisie to fakt, ze kaze solic wode na w ktorej gotuje sie makaron
jak rowniez sos z lososiem. Z wielokrotnego doswiadczenia wiem ze
makaron do tego typu potrawy musi byc gotowany w niesolonej wodzie, i
ze w zadnym wypadku nie nalezy dosypywac soli do sosu poniewaz
wedzony losos zawiera jej juz wystarczajaco duzo.
Nie jestem zadna przeciwniczka solenia ani zwolenniczka niedosalania,
sama sole duzo i chetnie, ale akurat mam wrazenie ze ten przepis
zostal wymyslony przez jakiegos pieknoducha, ktory sam go raczej nie
wyprobowal :/
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-02-13 15:07:36
Temat: Re: Łosoś wędzony - co z tego można zrobić fajnego ?> Przepis baaardzo watpliwy, chociaz bardzo ladnie napisany i
> ozdobiony sliczniutkim zdjeciem.
>
> Bardzo czesto robie makaron z wadzonym lososiem, akurat
> bez tych wszystkich barokowych dodatkow (bez wina, bazylii,
> czosnku, cebuli, kaparow ani orzechow), ale to akurat malo wazne.
> To co jest trefne w tym przepisie to fakt, ze kaze solic wode na w
> ktorej gotuje sie makaron jak rowniez sos z lososiem. Z wielokrotnego
> doswiadczenia wiem ze makaron do tego typu potrawy musi byc
> gotowany w niesolonej wodzie, i ze w zadnym wypadku nie nalezy
> dosypywac soli do sosu poniewaz wedzony losos zawiera jej juz
> wystarczajaco duzo.
>
> Nie jestem zadna przeciwniczka solenia ani zwolenniczka
> niedosalania, sama sole duzo i chetnie, ale akurat mam wrazenie
> ze ten przepis zostal wymyslony przez jakiegos pieknoducha,
> ktory sam go raczej nie wyprobowal :/
dzieki za ciekawe uwagi, oczywiscie sól to wróg, zapomnialem wczesniej
dodac, ze jestem na diecie i oczywiscie z sola bardzo ostroznie... :-)
lososia juz mam, dlatego zastanawiam sie co na dzisiejsza obiadokolacje :-)
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-02-13 15:31:50
Temat: Re: ?oso? wedzony - co z tego mo?na zrobiae fajnego ?
Le mercredi 13 février 2008 a 16:07:36, dans <fov1fk$oki$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> dzieki za ciekawe uwagi, oczywiscie sól to wróg, zapomnialem wczesniej
> dodac, ze jestem na diecie i oczywiscie z sola bardzo ostroznie... :-)
> lososia juz mam, dlatego zastanawiam sie co na dzisiejsza obiadokolacje :-)
W przepisie ktory czesto wykonuje (na 2-3 osoby) :
- gotuje swiderki w nieosolonej wodzie (250 g)
- wkrajam 200 g lososia do 1/5 l smietanki 33%, dosc obficie pieprze
i dodaje duzo mrozonego (albo swiezego, jezeli mam) koperku. Czasami
dodaje pietruszki i /ciboulette/ (to mozna zastapic drobno pokrojonym
szczypiorkiem).
Na gotowy makaron wlewam smietane z lososiem i koperkiem, dla ozdoby
posypuje jeszcze z wierzchu koperkiem, i gotowe.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-02-13 16:47:35
Temat: Re: Łosoś wędzony - co z tego można zrobić fajnego ?Dnia Wed, 13 Feb 2008 14:01:31 +0100, Ikselka napisał(a):
> Majonez i
> śmietanę (pół na pół), resztki avocado, czosnek zmiksowac grubo (tj. nie do
> całkowitego rozdrobnienia produktów stałych),
Zapomniałam o soli i białym pieprzu do smaku! - śmietana nie jest słona, no
i zaostrzyc nieco (minimalnie) smak sosu też trzeba.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-02-15 22:08:57
Temat: Re: Łosoś wędzony - co z tego można zrobić fajnego ?Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 13 Feb 2008 14:01:31 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Majonez i
>> śmietanę (pół na pół), resztki avocado, czosnek zmiksowac grubo (tj.
>> nie do całkowitego rozdrobnienia produktów stałych),
>
> Zapomniałam o soli i białym pieprzu do smaku! - śmietana nie jest
> słona, no i zaostrzyc nieco (minimalnie) smak sosu też trzeba.
Przetarmosisz mi dzisiaj suty?
Plociem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-02-15 22:45:19
Temat: Re: Łosoś wędzony - co z tego można zrobić fajnego ?Dnia Fri, 15 Feb 2008 23:08:57 +0100, Panslavista napisał(a):
> Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Wed, 13 Feb 2008 14:01:31 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Majonez i
>>> śmietanę (pół na pół), resztki avocado, czosnek zmiksowac grubo (tj.
>>> nie do całkowitego rozdrobnienia produktów stałych),
>>
>> Zapomniałam o soli i białym pieprzu do smaku! - śmietana nie jest
>> słona, no i zaostrzyc nieco (minimalnie) smak sosu też trzeba.
>
> Przetarmosisz mi dzisiaj suty?
Podłacz się do kontaktu - przesyłam ci wiadro prądu, podszywku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |