Data: 2003-09-17 12:30:48
Temat: MM, IG posilku
Od: "MarekF" <m...@a...i.p.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Chcialem rozszerzyc kalkulator na stronie o obliczenia IG, stad moje
pytania.
1. fasola /IG 40/ zjedzona z tluszczem np olej albo maslo, czy IG posilku
sie obnizy?
<cytat>tłuszcze spowalniają opróżnianie żołądka z treści pokarmowej i tym
samym spowalniają trawienie skrobi<koniec cytatu>
Z tabeli na stronie misiczki /obliczanie IG posilku/ wynika, ze wszystkie
dodatki do posilku, bez weglowodanow, nie maja wplywu na IG ogolne posilku.
Procent /udzial weglowodanow z danego produktu w posilku jest obliczany do
wagi weglowodanow w posilku, a nie do wagi calego posilku.
Im wiecej czytam o IG tym bardziej wydaje mi sie, ze to dziwny twor.
<cytat>Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod
krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające
miejsce po spożyciu danego rodzaju pokarmu na czczo), odpowiadającą danemu
produktowi węglowodanowemu<koniec cytatu>
IG nie zalezy od ilosci spozytego produktu? zjadajac 10g fasoli o IG 40,
krzywa glikemiczna zmieni sie tak samo jak zjem 200g fasoli?
Co nieco wyjasnia GL, poniewaz uwzglednia zawartosc W w 100g, ale z kolei
druga dana wejsciowa jest IG.
Gdyby obliczac GL posilku, to zakladajac:
100g fasoli - IG 40
+100g np miesa
to w200g posilku/produktu wynikowego/ byloby 7,6 W
w 100g 3,8g W
GL=(40/100)*3,8=1,52
Moze ktos mi przyblizyc obliczanie IG posilku?
Pozdrawiam
maf
|