Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Masełko dla MechaGodzilli i o ziółkach słów kilka; o)
Date: 29 Jan 2002 19:00:28 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 34
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1012327228 6285 192.168.240.245 (29 Jan 2002 18:00:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Jan 2002 18:00:28 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.179.0.14, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93996
Ukryj nagłówki
Cześć MechaGodzilla;)
Pozwoliłam sobie ponowić mojego posta na forum, bo nie wiem, czy sprawdzałaś
odpowiedź, a nie chcę wyjść na taką co tylko obiecuje i nie odpowiada;o), a
może więcej osób na tym skorzysta:))), zatem:
masełko robię ze śmietany kremówki, kupuję taką śmietanę w foliowych workach (
tak jak kiedyś sprzedawali mleko ) po pół litra - dwa takie woreczki; śmietanę
trzeba najpierw schłodzić, a potem miksować na najwyższych obrotach, długo..,
najpierw zrobi się krem, dopiero potem zacznie się wydzielać maślanka ( pyszna,
własnej roboty - można ją później zmiksować z owocami; do tego bardzo
zdrowa!!!), wtedy nadal miksujemy, żeby masełko jeszcze bardziej odsączyć;
przerywamy gdy zaczynają pływać jego duże kawały; odsączamy i rączkami
formujemy "osełkę" - przetrzymujemy w zimnej wodzie, lodówka nie jest konieczna.
To jest przepis podstawowy. W trakcie można dodawać różne rzeczy;0)
np.: ( albo, albo )
1.musztardę;
2.koncentrat pomidorowy lub ketchup i trochę słodkiej papryki suszonej, sól;
3.ziółka - zmielić lub bardzo drobno posiekać po łyżeczce:oregano, estragon,
bazylię,natka pietruszki, koperek - własna fantazja; pół ząbka czosnku, pieprz;
4. trochę twarożku, 2-3 ząbki czosnku, koperek;
Co do ziół: owszem mam suszone, ale używam tylko przy braku świeżych;) a te
kupić można już wszędzie w takich małych doniczkach. Ja je przesadzam do
troszkę większych, podlewam, sobie rosną i podjadam;)) Szczególnie fajnie
utrzymują się: oregano, bazylia, miętka, tymianek i majeranek oraz magi, czyli
lubczyk:)) Nie polecam koperku, pada na drugi dzień, nawet jeśli nie robi się
przerośnięty i mało smaczny:(
Ps.: dodam, że w sprzedaży pojawiło się ,masełko na wagę tzw. Osełka górska,
bardzo dobra i świeża, jak domowa:))
pozdrawiam i polecam...
Kamila K. / s...@p...onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|