| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-25 20:26:23
Temat: Masło orzechowe - gęstość a smarowalnośćWitam
Macie może jakiś sprawdzony sposób na zrobienie masła orzechowego?
Głównie chodzi o konsystencję. Mój przepis to po prostu zmielenie
orzechów (w młynku lub maszynce do mięsa) dodanie troszkę oliwy i
miodu. Zaraz po zrobieniu masło takie jest w miarę smarowalne ale już
następnego dnia jest mocno zbite i w trakcie rozsmarowywania na chlebie
robi w nim dziury.
Raz widziałem program na discovery jak robili masło orzechowe i tam
powiedzieli co takiego jeszcze dodają do tej masy, ale pamięć bywa zawodna.
Druga sprawa to olej delikatnie się odziela od masy. Na to też jest
jakiś sposób?
--
Pozdrawiam Piecia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-25 21:41:40
Temat: Re: Masło orzechowe - gęstość a smarowalność"Piecia" wrote in message news:ehohfa$kme$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Macie może jakiś sprawdzony sposób na zrobienie masła orzechowego? Głównie
> chodzi o konsystencję. Mój przepis to po prostu zmielenie orzechów (w
> młynku lub maszynce do mięsa) dodanie troszkę oliwy i miodu. Zaraz po
> zrobieniu masło takie jest w miarę smarowalne ale już następnego dnia jest
> mocno zbite i w trakcie rozsmarowywania na chlebie robi w nim dziury.
Chodzi Ci o maslo z orzeszkow ziemnych? Jesli tak, to odpusc sobie miod
(posmaruj miodem chleb posmarowany maslem orzechowym) a dodaj olej
arachidowy w procesie produkcji (pi razy oko 1-2 lyzki na dwie szklanki
orzechow.) Jesli koniecznie chcesz na slodko to dodaj melasy albo cukru
(najlepiej brazowego z trzciny cukrowej.) Mozna tez dodac szczypte soli.
Do smaku mozna tez wrzucic pare gozdzikow (zmielonych) i czarnego pieprzu
(raz zakrecic mlynkiem.)
>
> Druga sprawa to olej delikatnie się odziela od masy. Na to też jest jakiś
> sposób?
Jest - dodanie srodkow emulsyjnych, tylko po co? Zrob tyle, aby wystarczylo
na 2-3 dni. Przeciez cala procedura trwa zaledwie pare minut...
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-26 10:18:40
Temat: Re: Masło orzechowe - gęstość a smarowalnośćOn Wed, 25 Oct 2006 22:26:23 +0200, Piecia
<d...@p...onet.bez-tego.pl> wrote:
>Witam
>
>Macie może jakiś sprawdzony sposób na zrobienie masła orzechowego?
>Głównie chodzi o konsystencję. Mój przepis to po prostu zmielenie
>orzechów (w młynku lub maszynce do mięsa) dodanie troszkę oliwy i
>miodu. Zaraz po zrobieniu masło takie jest w miarę smarowalne ale już
>następnego dnia jest mocno zbite i w trakcie rozsmarowywania na chlebie
>robi w nim dziury.
>
>Raz widziałem program na discovery jak robili masło orzechowe i tam
>powiedzieli co takiego jeszcze dodają do tej masy, ale pamięć bywa zawodna.
Ja, kiedy robilam maslo orzechowe, to najpierw pieklam troche
orzechy w piekarniku , w 1 wartswie - calosc potem jakas
aromatyczniejsz byla. potem do machiny kuchennej (malakser?), z
odrobina morskiej soli i z dodatkiem oleju z orzechow ziemnych.
Jak wychodzi Ci za twrade, to wiecej oleju nastepnym razem.
Ja niczego wiecej nie dodawalam
>
>Druga sprawa to olej delikatnie się odziela od masy. Na to też jest
>jakiś sposób?
U nas nigdy nie stalo wystarczajaco dlugo :P
ale tahini stoi i sie rozwarstwia. Przed uzyciem mieszam.
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-26 15:39:31
Temat: Re: Masło orzechowe - gęstoć a smarowalnoćMoże dodanie większej ilości oleju(oliwy) załatwi sprawę. Bo
dzisiaj rano to już kroiłem to masło. Do słodzenia mogę użyć
albo cukru(białego) albo miodu bo nic innego w okolicy nie mam.
Masło zrobiłem z 1kg orzechów ziemnych i teraz leży w słoiku na
stole. Zepsuć się raczej nie zepsuje przez te kilka dni.
Ewentualnie coś mi się wydaje że takie masło zachowuje się jak
plastelina, trzeba je rozgrzać przed użyciem - ale to jak dla mnie
mija się z celem.
Pamiętam że na discovery wspominali że masa w trakcie mielenia
rogrzewa się do około 70 stp. Może to to jest przyczyną przyszłej
smarowalności tego produktu?
A tak przy okazji robił ktoś potem z takiego masła jakieś ciasto?
Mi po głowie chodzi dodać do ciasta kruchego i zobaczyć co wyjdzie.
--
Pozdrawiam Piecia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-26 18:23:34
Temat: Re: Masło orzechowe - gęsto?ć a smarowalno?ćOn 26 Oct 2006 08:39:31 -0700, "Piecia" <p...@w...pl> wrote:
>Może dodanie większej ilości oleju(oliwy) załatwi sprawę. Bo
>dzisiaj rano to już kroiłem to masło. Do słodzenia mogę użyć
>albo cukru(białego) albo miodu bo nic innego w okolicy nie mam.
>
>Masło zrobiłem z 1kg orzechów ziemnych i teraz leży w słoiku na
>stole. Zepsuć się raczej nie zepsuje przez te kilka dni.
>Ewentualnie coś mi się wydaje że takie masło zachowuje się jak
>plastelina, trzeba je rozgrzać przed użyciem - ale to jak dla mnie
>mija się z celem.
=====================
Moje dziwne proby z satay sauce na bazie masla orzechowego byly
nieciekawe - wlasnie po podgrzaniu sie rozwartswilo i za diabla
nie chcialo wracac do poprzedniej, choc bardziej miekkiej
konsystencji :/
>
>Pamiętam że na discovery wspominali że masa w trakcie mielenia
>rogrzewa się do około 70 stp. Może to to jest przyczyną przyszłej
>smarowalności tego produktu?
>
>A tak przy okazji robił ktoś potem z takiego masła jakieś ciasto?
>Mi po głowie chodzi dodać do ciasta kruchego i zobaczyć co wyjdzie.
Pewnie mozna, ale mowie "pewnie" bo nie czynilam !
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |