Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.media.k
yoto-u.ac.jp!newsfeed.news2me.com!newspump.sol.net!news-out.readnews.com!postne
ws3.readnews.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło orzechowe - gęsto?ć a smarowalno?ć
Date: Thu, 26 Oct 2006 19:23:34 +0100
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <v...@4...com>
References: <ehohfa$kme$1@nemesis.news.tpi.pl>
<7...@4...com>
<1...@i...googlegroups.com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 31
NNTP-Posting-Host: 06884bd1.reader.corenews.com
X-Trace: DXC=KFaj9ZlC9DlQV0:V4X1ODe`hRICh7WHag==cYh3R;@bn?nn5YCjW0Ycemd<[a5Nb<jVmQ>WF
?3JV`AeL\P=6OZghaT;;gm<KiDb
X-Complaints-To: a...@c...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:281359
Ukryj nagłówki
On 26 Oct 2006 08:39:31 -0700, "Piecia" <p...@w...pl> wrote:
>Może dodanie większej ilości oleju(oliwy) załatwi sprawę. Bo
>dzisiaj rano to już kroiłem to masło. Do słodzenia mogę użyć
>albo cukru(białego) albo miodu bo nic innego w okolicy nie mam.
>
>Masło zrobiłem z 1kg orzechów ziemnych i teraz leży w słoiku na
>stole. Zepsuć się raczej nie zepsuje przez te kilka dni.
>Ewentualnie coś mi się wydaje że takie masło zachowuje się jak
>plastelina, trzeba je rozgrzać przed użyciem - ale to jak dla mnie
>mija się z celem.
=====================
Moje dziwne proby z satay sauce na bazie masla orzechowego byly
nieciekawe - wlasnie po podgrzaniu sie rozwartswilo i za diabla
nie chcialo wracac do poprzedniej, choc bardziej miekkiej
konsystencji :/
>
>Pamiętam że na discovery wspominali że masa w trakcie mielenia
>rogrzewa się do około 70 stp. Może to to jest przyczyną przyszłej
>smarowalności tego produktu?
>
>A tak przy okazji robił ktoś potem z takiego masła jakieś ciasto?
>Mi po głowie chodzi dodać do ciasta kruchego i zobaczyć co wyjdzie.
Pewnie mozna, ale mowie "pewnie" bo nie czynilam !
pierz
K.T. - starannie opakowana
|