| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-13 23:35:13
Temat: Mazurek cytrynowy na Wielkanoc 2006Mazurek cytrynowy
Ciasto
140 g cukru pudru
140 g masla
160 g maki
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito lub rozdrobnic widelcem, posiekac maslo w
mace, polaczyc z zoltkami i cukrem szybko zarabiajac czubkami palcow,
zeby nie zmiekczyc masla. Ciasto ma konsystencje grubej kruszonki.
Schlodzic w zamrazalniku, rozkruszyc na kwadratowa blache, uklepac na
plasko i piec w 150C az brzegi zmienia kolor. Schlodzic.
Masa cytrynowa
150 ml soku z cytryny
300 ml cukru
6 jajek
Wymieszac i ciagle mieszac trzepaczka do bialek, w kapieli wodnej przez
6-8 minut, az zgestnieje do konsystencji ciasta na racuchy, schlodzic,
az sztywne. Rozprowadzic rowna warstwe na upieczonym ciescie. Trzymac w
chlodnym miejscu.
1 cytryna
150 ml cukru
100 ml wody
Wode z cukrem doprowadzic do wrzenia w garnku o duzym dnie. Cytryne
wyszorowac i pokroic w bardzo cienkie plastry. Umiescic w syropie i
gotowac na duzym ogniu az biale brzegi cytryny stana sie szkliste i
przezroczyste, ciagle potrzasajac garnkiem, zeby nie przypalic dna, ale
nie mieszac. Odstawic, lekko schlodzic. Ukladac plasterki cytryny na
wierzchu masy cytrynowej , spiralnie lub w jakis inny wzor. Udekorowac
plasterkami migdalow.
Uwaga:Mozna mase cytrynowa wzbogacic przez wymieszanie jej z bita
smietanka, gdy schlodzona. Taka mase uzywam nieraz do tortu cytrynowego
i jest akurat wystarczajaco kwasna i bogata smakowo jednoczesnie, a nie
zbyt mdla. Na te ilosc masy wystarczy 100 ml smietanki
wysokoprocentowej, ubitej na sztywno z 1 lyzka cukru.
Wesolych Swiat
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-14 07:30:10
Temat: BEZ BANANOW???/Re: Mazurek cytrynowy na Wielkanoc 2006
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:443EE031.80504@bluemoonlavender.com...
> Mazurek cytrynowy
>
> Ciasto
> 140 g cukru pudru
> 140 g masla
> 160 g maki
> 3 ugotowane zoltka
> Zoltka przetrzec przez sito lub rozdrobnic widelcem, posiekac maslo w
> mace, polaczyc z zoltkami i cukrem szybko zarabiajac czubkami palcow, zeby
> nie zmiekczyc masla. Ciasto ma konsystencje grubej kruszonki. Schlodzic w
> zamrazalniku, rozkruszyc na kwadratowa blache, uklepac na plasko i piec w
> 150C az brzegi zmienia kolor. Schlodzic.
>
> Masa cytrynowa
> 150 ml soku z cytryny
> 300 ml cukru
> 6 jajek
>
> Wymieszac i ciagle mieszac trzepaczka do bialek, w kapieli wodnej przez
> 6-8 minut, az zgestnieje do konsystencji ciasta na racuchy, schlodzic, az
> sztywne. Rozprowadzic rowna warstwe na upieczonym ciescie. Trzymac w
> chlodnym miejscu.
>
> 1 cytryna
> 150 ml cukru
> 100 ml wody
>
> Wode z cukrem doprowadzic do wrzenia w garnku o duzym dnie. Cytryne
> wyszorowac i pokroic w bardzo cienkie plastry. Umiescic w syropie i
> gotowac na duzym ogniu az biale brzegi cytryny stana sie szkliste i
> przezroczyste, ciagle potrzasajac garnkiem, zeby nie przypalic dna, ale
> nie mieszac. Odstawic, lekko schlodzic. Ukladac plasterki cytryny na
> wierzchu masy cytrynowej , spiralnie lub w jakis inny wzor. Udekorowac
> plasterkami migdalow.
>
> Uwaga:Mozna mase cytrynowa wzbogacic przez wymieszanie jej z bita
> smietanka, gdy schlodzona. Taka mase uzywam nieraz do tortu cytrynowego i
> jest akurat wystarczajaco kwasna i bogata smakowo jednoczesnie, a nie zbyt
> mdla. Na te ilosc masy wystarczy 100 ml smietanki wysokoprocentowej,
> ubitej na sztywno z 1 lyzka cukru.
> Wesolych Swiat
> Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |