Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "dzudz" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: BEZ BANANOW???/Re: Mazurek cytrynowy na Wielkanoc 2006
Date: Fri, 14 Apr 2006 09:30:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <e1nj2o$t60$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <4...@b...com>
NNTP-Posting-Host: aaso62.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144999832 29888 83.5.226.62 (14 Apr 2006 07:30:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Apr 2006 07:30:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265889
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:443EE031.80504@bluemoonlavender.com...
> Mazurek cytrynowy
>
> Ciasto
> 140 g cukru pudru
> 140 g masla
> 160 g maki
> 3 ugotowane zoltka
> Zoltka przetrzec przez sito lub rozdrobnic widelcem, posiekac maslo w
> mace, polaczyc z zoltkami i cukrem szybko zarabiajac czubkami palcow, zeby
> nie zmiekczyc masla. Ciasto ma konsystencje grubej kruszonki. Schlodzic w
> zamrazalniku, rozkruszyc na kwadratowa blache, uklepac na plasko i piec w
> 150C az brzegi zmienia kolor. Schlodzic.
>
> Masa cytrynowa
> 150 ml soku z cytryny
> 300 ml cukru
> 6 jajek
>
> Wymieszac i ciagle mieszac trzepaczka do bialek, w kapieli wodnej przez
> 6-8 minut, az zgestnieje do konsystencji ciasta na racuchy, schlodzic, az
> sztywne. Rozprowadzic rowna warstwe na upieczonym ciescie. Trzymac w
> chlodnym miejscu.
>
> 1 cytryna
> 150 ml cukru
> 100 ml wody
>
> Wode z cukrem doprowadzic do wrzenia w garnku o duzym dnie. Cytryne
> wyszorowac i pokroic w bardzo cienkie plastry. Umiescic w syropie i
> gotowac na duzym ogniu az biale brzegi cytryny stana sie szkliste i
> przezroczyste, ciagle potrzasajac garnkiem, zeby nie przypalic dna, ale
> nie mieszac. Odstawic, lekko schlodzic. Ukladac plasterki cytryny na
> wierzchu masy cytrynowej , spiralnie lub w jakis inny wzor. Udekorowac
> plasterkami migdalow.
>
> Uwaga:Mozna mase cytrynowa wzbogacic przez wymieszanie jej z bita
> smietanka, gdy schlodzona. Taka mase uzywam nieraz do tortu cytrynowego i
> jest akurat wystarczajaco kwasna i bogata smakowo jednoczesnie, a nie zbyt
> mdla. Na te ilosc masy wystarczy 100 ml smietanki wysokoprocentowej,
> ubitej na sztywno z 1 lyzka cukru.
> Wesolych Swiat
> Magdalena Bassett
|