Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!news.musoftware.de!border1.nntp.ams.giganews.com!border2.nntp.ams.gi
ganews.com!nntp.giganews.com!newsrouter-eu.astraweb.com!news.astraweb.com!route
r1.astraweb.com!sn-xt-sjc-04!sn-xt-sjc-09!sn-post-01!supernews.com!corp.superne
ws.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Mazurek cytrynowy na Wielkanoc 2006
Date: Thu, 13 Apr 2006 16:35:13 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 42
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265870
Ukryj nagłówki
Mazurek cytrynowy
Ciasto
140 g cukru pudru
140 g masla
160 g maki
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito lub rozdrobnic widelcem, posiekac maslo w
mace, polaczyc z zoltkami i cukrem szybko zarabiajac czubkami palcow,
zeby nie zmiekczyc masla. Ciasto ma konsystencje grubej kruszonki.
Schlodzic w zamrazalniku, rozkruszyc na kwadratowa blache, uklepac na
plasko i piec w 150C az brzegi zmienia kolor. Schlodzic.
Masa cytrynowa
150 ml soku z cytryny
300 ml cukru
6 jajek
Wymieszac i ciagle mieszac trzepaczka do bialek, w kapieli wodnej przez
6-8 minut, az zgestnieje do konsystencji ciasta na racuchy, schlodzic,
az sztywne. Rozprowadzic rowna warstwe na upieczonym ciescie. Trzymac w
chlodnym miejscu.
1 cytryna
150 ml cukru
100 ml wody
Wode z cukrem doprowadzic do wrzenia w garnku o duzym dnie. Cytryne
wyszorowac i pokroic w bardzo cienkie plastry. Umiescic w syropie i
gotowac na duzym ogniu az biale brzegi cytryny stana sie szkliste i
przezroczyste, ciagle potrzasajac garnkiem, zeby nie przypalic dna, ale
nie mieszac. Odstawic, lekko schlodzic. Ukladac plasterki cytryny na
wierzchu masy cytrynowej , spiralnie lub w jakis inny wzor. Udekorowac
plasterkami migdalow.
Uwaga:Mozna mase cytrynowa wzbogacic przez wymieszanie jej z bita
smietanka, gdy schlodzona. Taka mase uzywam nieraz do tortu cytrynowego
i jest akurat wystarczajaco kwasna i bogata smakowo jednoczesnie, a nie
zbyt mdla. Na te ilosc masy wystarczy 100 ml smietanki
wysokoprocentowej, ubitej na sztywno z 1 lyzka cukru.
Wesolych Swiat
Magdalena Bassett
|