« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-14 00:02:11
Temat: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???Witam
Od kilkunastu dni mieszkam w stanach. Zaciekawila mnie jedna rzecz: Czemu
owoce i warzywa w USA sie tak szybko psuja?
Z doswiadczenia:
pomidor wytrzyma 2 dni po zakupie, gora 3-4 (rzadkosc).
banan: 2-3 dni pozniej juz jest prawie caly czarny. Teraz kupuje w sklepie
cale zielone to mam +1-2 dni
ogorek tez ok 2 dni, po 3-4 dniach atakuje go plesn.
Jablka wytzrymuja ok 4 dni, pozniej zaczynaja juz miekknac :(
Co jest tego powodem? Dodam ze przechowuje je normalnie jak w PL, kupuje w
sklepie rzeczy swieze, nie z jakis wyprzedazy itd.
Pozdrawiam
Rafal
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-14 00:55:38
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???Rafal M napisał(a):
> Witam
>
> Od kilkunastu dni mieszkam w stanach. Zaciekawila mnie jedna rzecz: Czemu
> owoce i warzywa w USA sie tak szybko psuja?
> Z doswiadczenia:
> pomidor wytrzyma 2 dni po zakupie, gora 3-4 (rzadkosc).
> banan: 2-3 dni pozniej juz jest prawie caly czarny. Teraz kupuje w sklepie
> cale zielone to mam +1-2 dni
> ogorek tez ok 2 dni, po 3-4 dniach atakuje go plesn.
> Jablka wytzrymuja ok 4 dni, pozniej zaczynaja juz miekknac :(
>
> Co jest tego powodem? Dodam ze przechowuje je normalnie jak w PL, kupuje w
> sklepie rzeczy swieze, nie z jakis wyprzedazy itd.
>
>
> Pozdrawiam
> Rafal
>
>
>
>
zmien dzielnice stary...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-14 01:29:23
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???Rafal M wrote:
> Witam
>
> Od kilkunastu dni mieszkam w stanach. Zaciekawila mnie jedna rzecz: Czemu
> owoce i warzywa w USA sie tak szybko psuja?
> Z doswiadczenia:
> pomidor wytrzyma 2 dni po zakupie, gora 3-4 (rzadkosc).
> banan: 2-3 dni pozniej juz jest prawie caly czarny. Teraz kupuje w sklepie
> cale zielone to mam +1-2 dni
> ogorek tez ok 2 dni, po 3-4 dniach atakuje go plesn.
> Jablka wytzrymuja ok 4 dni, pozniej zaczynaja juz miekknac :(
>
> Co jest tego powodem? Dodam ze przechowuje je normalnie jak w PL, kupuje w
> sklepie rzeczy swieze, nie z jakis wyprzedazy itd.
>
Zalezy, gdzie mieszkasz. Jesli na Alasce, to zrozumiale, jesli w Nowym
Jorku, to nie. Radze nie kupowac warzyw ani owocow w supermarketach, a
tylko na straganach. Owoce i warzywa z supermarketow w USA sa zwykle
hodowane z ogromna doza chemikaliow, zrywane wczesnie, gdy zielone, i
dojrzewane w ciezarowkach - chlodniach, gdzie spedzaja wiele dni. Duza
czesc tych warzyw jest modyfikowana genetycznie, i zachowa swiezosc
tylko przechowywana w lodowce. Genetyczna modyfikacja powoduje, ze owoc
wyglada jak dojrzaly, ale nigdy tak nie smakuje, i nie wiadomo naprawde,
gdy jest dojrzaly, wiec potrafi przelezec w sklepach 2 miesiace.
W sklepach ze zdrowa zywnoscia (healthfood stores & co-ops) dostaniesz
owoce i warzywa ekologiczne (organic) i tylko te nadaja sie do spozycia,
maja smak i jakas wartsc odzywcza.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-14 01:41:39
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???"Rafal M" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:e1moq2$ob1$1@inews.gazeta.pl...
> Od kilkunastu dni mieszkam w stanach. Zaciekawila mnie jedna rzecz: Czemu
> owoce i warzywa w USA sie tak szybko psuja?
> Z doswiadczenia:
> pomidor wytrzyma 2 dni po zakupie, gora 3-4 (rzadkosc).
> banan: 2-3 dni pozniej juz jest prawie caly czarny. Teraz kupuje w sklepie
> cale zielone to mam +1-2 dni
> ogorek tez ok 2 dni, po 3-4 dniach atakuje go plesn.
> Jablka wytzrymuja ok 4 dni, pozniej zaczynaja juz miekknac :(
>
Ja mieszkam w USA od prawie trzydziestu lat i nic takiego nie zauwazylem.
Duzo warzyw, szczegolnie z tanszych supermarketow, smakuje jak powietrze,
ale to inna para bamboszy. Co do jablek to wprost przeciwnie - w zaleznosci
od gatunku wytrzymuja w koszyku w kuchni nawet do dwoch tygodni. Pomidory -
male (cherry/grape tomatoes) do 10 dni swobodnie a duze (takie z lodyga) do
tygodnia bezproblemowo. Dojrzaly banan pokrywa sie brazowo-czarymi
kropeczkami po 2-3 dniach w temperaturze pokojowej i robi sie zupelnie
czarny/ciemno-brazowy po 4-5 dniach - to troche zalezy do gatunku.
> Co jest tego powodem? Dodam ze przechowuje je normalnie jak w PL,
"Normalnie" - czyli jak..? Warzywa nalezy przechowywac w lodowce w
szufladzie z regulacja wilgotnosci, najlepiej w torbach plastykowych typu
"zip-lock." Warzywa lisciaste i koperek, sczypiorek, pietruszke, etc.
nalezy przed wlozeniem do takiej torby owinac recznikiem papierowym i
spryskac paroma kroplami wody, chyba ze sa juz wilgotne. Banany oczywiscie
nie w lodowce :-)))
>kupuje w
> sklepie rzeczy swieze, nie z jakis wyprzedazy itd.
W USA wyprzedaze towarow spozywczych organizuje sie z roznych powodow ale
raczej nie z powodu konczacego sie "terminu waznosci" danego towaru czy
jakichs jego ulomnosci/wad, a wiec jesli kupujesz na wyprzedazy to nieco
oszczedzasz, ot co.
Czym szybciej oddzielisz sie od przyzwyczajen z Polski tym szybciej nauczysz
sie jak tu robic zakupy.
Sprobuj zrobic zakupy w dobrym supermarkecie - nie wiem gdzie mieszkasz wiec
nie moge Ci dac konkretnych rad co do miejsca.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-14 04:56:44
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???Magdalena Bassett <n...@b...com> napisał(a):
> Zalezy, gdzie mieszkasz. Jesli na Alasce, to zrozumiale, jesli w Nowym
> Jorku, to nie.
Ohio
> Radze nie kupowac warzyw ani owocow w supermarketach, a
> tylko na straganach.
> W sklepach ze zdrowa zywnoscia (healthfood stores & co-ops) dostaniesz
> owoce i warzywa ekologiczne (organic) i tylko te nadaja sie do spozycia,
> maja smak i jakas wartsc odzywcza.
Oks, zaraz yahoo pojdzie w ruch i zobacze cos takiego w mojej okolicy :) Bo
jak narazie to znam kilka ulic i jestem uzaleziony od innuch (nie mam autka -
czekam na SSN :/)
Pozdrawiam
Rafal
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-14 04:56:53
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???Magdalena Bassett <n...@b...com> napisał(a):
> Zalezy, gdzie mieszkasz. Jesli na Alasce, to zrozumiale, jesli w Nowym
> Jorku, to nie.
Ohio
> Radze nie kupowac warzyw ani owocow w supermarketach, a
> tylko na straganach.
> W sklepach ze zdrowa zywnoscia (healthfood stores & co-ops) dostaniesz
> owoce i warzywa ekologiczne (organic) i tylko te nadaja sie do spozycia,
> maja smak i jakas wartsc odzywcza.
Oks, zaraz yahoo pojdzie w ruch i zobacze cos takiego w mojej okolicy :) Bo
jak narazie to znam kilka ulic i jestem uzaleziony od innuch (nie mam autka -
czekam na SSN :/)
Pozdrawiam
Rafal
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-14 05:01:24
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
> Duzo warzyw, szczegolnie z tanszych supermarketow, smakuje jak powietrze,
> ale to inna para bamboszy.
Fakt
> "Normalnie" - czyli jak..? Warzywa nalezy przechowywac w lodowce w
> szufladzie z regulacja wilgotnosci, najlepiej w torbach plastykowych typu
> "zip-lock." Warzywa lisciaste i koperek, sczypiorek, pietruszke, etc.
> nalezy przed wlozeniem do takiej torby owinac recznikiem papierowym i
> spryskac paroma kroplami wody, chyba ze sa juz wilgotne. Banany oczywiscie
> nie w lodowce :-)))
Banany, jablka w koszyku na lodowce, cala reszta w lodowce.
Zieleniny jeszcze nie kupuje bo stoluje sie na miescie, wiec narazie za bardzo
mi nie jest potrzebna. Glownie owoce kupuje.
> Sprobuj zrobic zakupy w dobrym supermarkecie - nie wiem gdzie mieszkasz wiec
> nie moge Ci dac konkretnych rad co do miejsca.
Ohio z marketow wypatrzylem tylko Walmart, Maijers i Kroger. Nie wiem bo
jeszcze okolicznych terenwo zbytnio nie znam.
Pozdrawiam
Rafal
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-14 10:38:35
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???Rafał Markieiwcz napisał(a):
> Oks, zaraz yahoo pojdzie w ruch i zobacze cos takiego w mojej okolicy :)
Google Earth, ziom :>
Pozdr,
Michał K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-14 11:09:19
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???** Rafal M wrote:
> Od kilkunastu dni mieszkam w stanach. Zaciekawila mnie jedna rzecz:
> Czemu owoce i warzywa w USA sie tak szybko psuja?
Żebyś częściej kupował? :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-14 13:11:27
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???"Rafal M" <m...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:e1na2l$kti$1@inews.gazeta.pl...
> Oks, zaraz yahoo pojdzie w ruch i zobacze cos takiego w mojej okolicy :)
> Bo
> jak narazie to znam kilka ulic i jestem uzaleziony od innuch (nie mam
> autka -
> czekam na SSN :/)
polskie prawo jazdy jest wazne 90 dni, mozesz jezdzic autem.
iwon(K)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |