Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!tiscal
i!newsfeed1.ip.tiscali.net!border2.nntp.ams.giganews.com!nntp.giganews.com!sn-a
ms-06!sn-xt-ams-08!sn-ams!sn-feed-ams-03!sn-ams!sn-feed-ams-02!sn-post-ams-02!s
n-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Date: Thu, 13 Apr 2006 18:29:23 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <e1moq2$ob1$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <e1moq2$ob1$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 31
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265877
Ukryj nagłówki
Rafal M wrote:
> Witam
>
> Od kilkunastu dni mieszkam w stanach. Zaciekawila mnie jedna rzecz: Czemu
> owoce i warzywa w USA sie tak szybko psuja?
> Z doswiadczenia:
> pomidor wytrzyma 2 dni po zakupie, gora 3-4 (rzadkosc).
> banan: 2-3 dni pozniej juz jest prawie caly czarny. Teraz kupuje w sklepie
> cale zielone to mam +1-2 dni
> ogorek tez ok 2 dni, po 3-4 dniach atakuje go plesn.
> Jablka wytzrymuja ok 4 dni, pozniej zaczynaja juz miekknac :(
>
> Co jest tego powodem? Dodam ze przechowuje je normalnie jak w PL, kupuje w
> sklepie rzeczy swieze, nie z jakis wyprzedazy itd.
>
Zalezy, gdzie mieszkasz. Jesli na Alasce, to zrozumiale, jesli w Nowym
Jorku, to nie. Radze nie kupowac warzyw ani owocow w supermarketach, a
tylko na straganach. Owoce i warzywa z supermarketow w USA sa zwykle
hodowane z ogromna doza chemikaliow, zrywane wczesnie, gdy zielone, i
dojrzewane w ciezarowkach - chlodniach, gdzie spedzaja wiele dni. Duza
czesc tych warzyw jest modyfikowana genetycznie, i zachowa swiezosc
tylko przechowywana w lodowce. Genetyczna modyfikacja powoduje, ze owoc
wyglada jak dojrzaly, ale nigdy tak nie smakuje, i nie wiadomo naprawde,
gdy jest dojrzaly, wiec potrafi przelezec w sklepach 2 miesiace.
W sklepach ze zdrowa zywnoscia (healthfood stores & co-ops) dostaniesz
owoce i warzywa ekologiczne (organic) i tylko te nadaja sie do spozycia,
maja smak i jakas wartsc odzywcza.
Magdalena Bassett
|