Data: 2006-04-14 01:29:23
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Rafal M wrote:
> Witam
>
> Od kilkunastu dni mieszkam w stanach. Zaciekawila mnie jedna rzecz: Czemu
> owoce i warzywa w USA sie tak szybko psuja?
> Z doswiadczenia:
> pomidor wytrzyma 2 dni po zakupie, gora 3-4 (rzadkosc).
> banan: 2-3 dni pozniej juz jest prawie caly czarny. Teraz kupuje w sklepie
> cale zielone to mam +1-2 dni
> ogorek tez ok 2 dni, po 3-4 dniach atakuje go plesn.
> Jablka wytzrymuja ok 4 dni, pozniej zaczynaja juz miekknac :(
>
> Co jest tego powodem? Dodam ze przechowuje je normalnie jak w PL, kupuje w
> sklepie rzeczy swieze, nie z jakis wyprzedazy itd.
>
Zalezy, gdzie mieszkasz. Jesli na Alasce, to zrozumiale, jesli w Nowym
Jorku, to nie. Radze nie kupowac warzyw ani owocow w supermarketach, a
tylko na straganach. Owoce i warzywa z supermarketow w USA sa zwykle
hodowane z ogromna doza chemikaliow, zrywane wczesnie, gdy zielone, i
dojrzewane w ciezarowkach - chlodniach, gdzie spedzaja wiele dni. Duza
czesc tych warzyw jest modyfikowana genetycznie, i zachowa swiezosc
tylko przechowywana w lodowce. Genetyczna modyfikacja powoduje, ze owoc
wyglada jak dojrzaly, ale nigdy tak nie smakuje, i nie wiadomo naprawde,
gdy jest dojrzaly, wiec potrafi przelezec w sklepach 2 miesiace.
W sklepach ze zdrowa zywnoscia (healthfood stores & co-ops) dostaniesz
owoce i warzywa ekologiczne (organic) i tylko te nadaja sie do spozycia,
maja smak i jakas wartsc odzywcza.
Magdalena Bassett
|