| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-13 09:51:45
Temat: Metoda Montignac - pytania do stosujacychJakis czas temu wyslalem wiadomosc z kilkoma pytaniami ale poniewaz
wiadomosc byla przydlugawa a pytania na koncu wiec pewnie nikt do nich nie
dotarl. Zatem osmielam sie powtorzyc moj zestaw pytan do osob praktykujacych
metode Montignac:
1. Jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana? Bardzo lubie kasze i chetnie
podjadalbym ja sobie w roznych postaciach w etapie I ale wole nie ryzykowac
nie znajac jej IG. Moje watpliwosci wynikaja z tego, ze Montignac nie podal
wartosci IG dla kaszy w ksiazce ale wsrod dozwolonych dan w etapie I
przewija sie "kiszka grillowana". Rozumiem, ze jest to inaczej mowiac
kaszanka grillowana a w niej skladnikiem w duzej mierze jest wlasnie kasza.
Czy ktos sie orientuje lub ewentualnie sprawdzil na sobie?
2. Jak sie sprawy maja z watrobka (drobiowa/wolowa/cieleca/wieprzowa)?
Mozna
czy nie mozna?
3. Czy zielona herbata jest traktowana tak samo jak zwykla? Tzn. z rzadka i
tylko slaba?
4. Czy sa jakies alternatywy dla kawy?
5. W ksiazce Atkinsa jest przepis na chleb bialkowy, w sklad ktorego wchodza
3 jajka, pol szklanki maki sojowej, 2 lyzki masla, 2 lyzki smietany i
lyzeczka proszku do pieczenia. Jak myslicie, czy taki chleb mozna wlaczyc do
sniadan slonych i jesc go w polaczeniu z bialkami i tluszczami na przyklad z
chuda wedlina? Soja ma bardzo niski IG bo 15 ale nie wiem jak to wyglada w
przypadku chleba upieczonego z maki sojowej bo np. sam proszek do pieczenia
zawiera troche skrobii. Czy ktos moze eksperymentowal na sobie z tym
chlebem? Jezeli sie okaze, ze chleb bialkowy ma taki sam IG jak chleb z maki
z pelnego przemialu to trzeba bedzie sobie dac spokoj z tym wynalazkiem.
6. Co sadzicie o pieczywie "Wasa" a konkretnie o modelu "z sezamem"? Ten
model wyglada najbardziej zachecajaco z calej gamy "Wasy" bo zawiera az 15g
blonnika w 100g chleba. Poza tym zawiera 12g bialka, 53g weglowodanow i 8g
tluszczow. Czy takie cos nadaje sie do sniadan weglowodanowych? W koncu jest
robiony z nieluskanych ziaren czyli jest pelnowartosciowy.
7. Czy mozecie napisac jakie sami komponujecie posilki stosujac metode
Montignac? Chodzi mi oczywiscie o przepisy inne niz te, ktore sa w ksiazce
Montignaca.
8. Jak sobie radzicie z posilkami w pracy? Ja poprzednio bazowalem na
fast-foodach i pizzy dowozonej do pracy i skutki sa oplakane a teraz sie
zastanawiam jak to bedzie, jak wroce po przerwie do pracy.
Pozdrawiam
LoozeR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-13 13:20:23
Temat: Re: Metoda Montignac - pytania do stosujacych|
| 7. Czy mozecie napisac jakie sami komponujecie posilki stosujac metode
| Montignac? Chodzi mi oczywiscie o przepisy inne niz te, ktore sa w ksiazce
| Montignaca.
|
| Pozdrawiam
| LoozeR
|
Stosuje metode nieco ponad miesiac i stad moje doswiadczenia sa znikome
W sprawie sniadan znalazlem link zawierajacy kilka propozycji:
http://www.geocities.com/artvitae1/recepty.html
_fizyk
PS. A jaka jest Twoja opinia o ksiazce "Szybko i szczuplo" autorstwa pani
Rii
Tummers: czy przepisy proponowane sa latwe do przygotowania?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 16:23:16
Temat: Re: Metoda Montignac - pytania do stosujacychDzieki za link, zaraz go sprawdze.
A jesli idzie o ksiazke "Szybko i szczuplo" to moim zdaniem (a nie jestem
wytrawnym kucharzem) nie sa one skomplikowane. Dla mnie jedynym problemem
jest to, ze mieszkam w malym miescie i wszystkich skladnikow, ktore sa
potrzebne w niektorych przepisach niestety nie kupie, np. awokado, czy
szynka parmenska. Dlatego niektore przepisy (ale na szczescie tylko kilka)
sa dla mnie nieosiagalne, co oczywiscie nie jest problemem jesli ktos
mieszka blizej cywilizacji. Najwazniejsze dla mnie jest to, ze wszystkie
przepisy sa zgodne z metoda Montignac i nie trzeba sie glowic, czy jakas
potrawa nie zmarnotrawi dotychczasowych efektow stosowania metody. Ksiazke
mam krotko wiec nie przetestowalem jeszcze wielu potraw ale np. zapiekanka z
baklazanow byla calkiem przyzwoita.
Autorka deklaruje, ze wiekszosc przepisow przewiduje czas wykonania ponizej
godziny a tam gdzie jest inaczej jest to wyraznie zaznaczone. I to sie
zgadza. Ale jest na przyklad przepis na "Frytki z brukwi" podczas gdy ja o
brukwi slyszalem tylko z opowiadan mojej babci :-) W niektorych przepisach
zalecane choc nie konieczne jest zastosowanie mikrofalowki.
Jesli chcesz to moge przepisac pare przepisow, np. z kazdej grupy po jednym
(przepisy sa pogrupowane na dodatki do chleba, dressingi i sosy, salatki,
dania glowne z ryby, dania glowne z innych mies itd.) i wyslac na priva albo
na grupe.
Pozdrawiam
LoozeR
> Stosuje metode nieco ponad miesiac i stad moje doswiadczenia sa znikome
>
> W sprawie sniadan znalazlem link zawierajacy kilka propozycji:
>
> http://www.geocities.com/artvitae1/recepty.html
>
> _fizyk
>
> PS. A jaka jest Twoja opinia o ksiazce "Szybko i szczuplo" autorstwa pani
> Rii
> Tummers: czy przepisy proponowane sa latwe do przygotowania?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 19:16:52
Temat: Re: Metoda Montignac - pytania do stosujacych
| Jesli chcesz to moge przepisac pare przepisow, np. z kazdej grupy po
jednym
| (przepisy sa pogrupowane na dodatki do chleba, dressingi i sosy, salatki,
| dania glowne z ryby, dania glowne z innych mies itd.) i wyslac na priva
albo
| na grupe.
|
| Pozdrawiam
| LoozeR
Dziekuje Ci bardzo - Twoja pozytywna opinia przekonuje mnie, ze nalezy
ta ksiazke kupic i wlasnie za chwile zloze zamowienie.
Pozdrawiam
_fizyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |