Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "LoozeR" <l...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Metoda Montignac - pytania do stosujacych
Date: Thu, 13 Sep 2001 11:51:45 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 50
Message-ID: <9npvqo$1c9$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "LoozeR" <l...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: pa28.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000374936 1417 213.77.220.28 (13 Sep 2001 09:55:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Sep 2001 09:55:36 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68264
Ukryj nagłówki
Jakis czas temu wyslalem wiadomosc z kilkoma pytaniami ale poniewaz
wiadomosc byla przydlugawa a pytania na koncu wiec pewnie nikt do nich nie
dotarl. Zatem osmielam sie powtorzyc moj zestaw pytan do osob praktykujacych
metode Montignac:
1. Jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana? Bardzo lubie kasze i chetnie
podjadalbym ja sobie w roznych postaciach w etapie I ale wole nie ryzykowac
nie znajac jej IG. Moje watpliwosci wynikaja z tego, ze Montignac nie podal
wartosci IG dla kaszy w ksiazce ale wsrod dozwolonych dan w etapie I
przewija sie "kiszka grillowana". Rozumiem, ze jest to inaczej mowiac
kaszanka grillowana a w niej skladnikiem w duzej mierze jest wlasnie kasza.
Czy ktos sie orientuje lub ewentualnie sprawdzil na sobie?
2. Jak sie sprawy maja z watrobka (drobiowa/wolowa/cieleca/wieprzowa)?
Mozna
czy nie mozna?
3. Czy zielona herbata jest traktowana tak samo jak zwykla? Tzn. z rzadka i
tylko slaba?
4. Czy sa jakies alternatywy dla kawy?
5. W ksiazce Atkinsa jest przepis na chleb bialkowy, w sklad ktorego wchodza
3 jajka, pol szklanki maki sojowej, 2 lyzki masla, 2 lyzki smietany i
lyzeczka proszku do pieczenia. Jak myslicie, czy taki chleb mozna wlaczyc do
sniadan slonych i jesc go w polaczeniu z bialkami i tluszczami na przyklad z
chuda wedlina? Soja ma bardzo niski IG bo 15 ale nie wiem jak to wyglada w
przypadku chleba upieczonego z maki sojowej bo np. sam proszek do pieczenia
zawiera troche skrobii. Czy ktos moze eksperymentowal na sobie z tym
chlebem? Jezeli sie okaze, ze chleb bialkowy ma taki sam IG jak chleb z maki
z pelnego przemialu to trzeba bedzie sobie dac spokoj z tym wynalazkiem.
6. Co sadzicie o pieczywie "Wasa" a konkretnie o modelu "z sezamem"? Ten
model wyglada najbardziej zachecajaco z calej gamy "Wasy" bo zawiera az 15g
blonnika w 100g chleba. Poza tym zawiera 12g bialka, 53g weglowodanow i 8g
tluszczow. Czy takie cos nadaje sie do sniadan weglowodanowych? W koncu jest
robiony z nieluskanych ziaren czyli jest pelnowartosciowy.
7. Czy mozecie napisac jakie sami komponujecie posilki stosujac metode
Montignac? Chodzi mi oczywiscie o przepisy inne niz te, ktore sa w ksiazce
Montignaca.
8. Jak sobie radzicie z posilkami w pracy? Ja poprzednio bazowalem na
fast-foodach i pizzy dowozonej do pracy i skutki sa oplakane a teraz sie
zastanawiam jak to bedzie, jak wroce po przerwie do pracy.
Pozdrawiam
LoozeR
|