Data: 2001-09-13 09:51:45
Temat: Metoda Montignac - pytania do stosujacych
Od: "LoozeR" <l...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jakis czas temu wyslalem wiadomosc z kilkoma pytaniami ale poniewaz
wiadomosc byla przydlugawa a pytania na koncu wiec pewnie nikt do nich nie
dotarl. Zatem osmielam sie powtorzyc moj zestaw pytan do osob praktykujacych
metode Montignac:
1. Jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana? Bardzo lubie kasze i chetnie
podjadalbym ja sobie w roznych postaciach w etapie I ale wole nie ryzykowac
nie znajac jej IG. Moje watpliwosci wynikaja z tego, ze Montignac nie podal
wartosci IG dla kaszy w ksiazce ale wsrod dozwolonych dan w etapie I
przewija sie "kiszka grillowana". Rozumiem, ze jest to inaczej mowiac
kaszanka grillowana a w niej skladnikiem w duzej mierze jest wlasnie kasza.
Czy ktos sie orientuje lub ewentualnie sprawdzil na sobie?
2. Jak sie sprawy maja z watrobka (drobiowa/wolowa/cieleca/wieprzowa)?
Mozna
czy nie mozna?
3. Czy zielona herbata jest traktowana tak samo jak zwykla? Tzn. z rzadka i
tylko slaba?
4. Czy sa jakies alternatywy dla kawy?
5. W ksiazce Atkinsa jest przepis na chleb bialkowy, w sklad ktorego wchodza
3 jajka, pol szklanki maki sojowej, 2 lyzki masla, 2 lyzki smietany i
lyzeczka proszku do pieczenia. Jak myslicie, czy taki chleb mozna wlaczyc do
sniadan slonych i jesc go w polaczeniu z bialkami i tluszczami na przyklad z
chuda wedlina? Soja ma bardzo niski IG bo 15 ale nie wiem jak to wyglada w
przypadku chleba upieczonego z maki sojowej bo np. sam proszek do pieczenia
zawiera troche skrobii. Czy ktos moze eksperymentowal na sobie z tym
chlebem? Jezeli sie okaze, ze chleb bialkowy ma taki sam IG jak chleb z maki
z pelnego przemialu to trzeba bedzie sobie dac spokoj z tym wynalazkiem.
6. Co sadzicie o pieczywie "Wasa" a konkretnie o modelu "z sezamem"? Ten
model wyglada najbardziej zachecajaco z calej gamy "Wasy" bo zawiera az 15g
blonnika w 100g chleba. Poza tym zawiera 12g bialka, 53g weglowodanow i 8g
tluszczow. Czy takie cos nadaje sie do sniadan weglowodanowych? W koncu jest
robiony z nieluskanych ziaren czyli jest pelnowartosciowy.
7. Czy mozecie napisac jakie sami komponujecie posilki stosujac metode
Montignac? Chodzi mi oczywiscie o przepisy inne niz te, ktore sa w ksiazce
Montignaca.
8. Jak sobie radzicie z posilkami w pracy? Ja poprzednio bazowalem na
fast-foodach i pizzy dowozonej do pracy i skutki sa oplakane a teraz sie
zastanawiam jak to bedzie, jak wroce po przerwie do pracy.
Pozdrawiam
LoozeR
|