| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-13 07:57:23
Temat: KetchupBylam wczoraj strasznie zdolowana - wiadomo z jakiego powodu, w dodatku o
calej pozodze dowiedzialam sie w szpitalu, gdzie bylam z moim rocznym
maluchem, ktory zlapal brzusznego wirusa i sie odwodnil, tak ze stopien
przygnebienia wzrosl do wskazujacego na ciezka melancholie do leczenia od
zaraz u psychiatry. Na szczescie wczoraj nas wypuscili. Nadrobiony dobry
humor ulotnil sie, bo obraz kuchni po meskich (niezaangazowanych kulinarnie)
rzadach zwalil mnie z nog. W dodatku zaraz wypatrzylam ze trzy litrowe
sloiki soku pomidorowego, ktorego nie zdazylam przed wyjazdem do lapiduchow
wyniesc w chlodne miejsce, rozszczelnily sie. Chcialam wiec przyrzadzic z
nich ketchup. Wlalam do rondla, wkroilam cebule, dodalam ziarnko ziela
angielskiego i zaczelam odparowywac. W tej chwili juz sporo zgestnialo ale
mam problem: czym to doprawic oprocz soli i cukru, zeby mialo smak
ketchupowy a nie taki jak koncentrat zupy pomidorowej? Chcialabym, zeby bylo
w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.
Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-13 09:22:43
Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisy
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9npokr$5us$...@n...tpi.pl...
>ketchup. Wlalam do rondla, wkroilam cebule, dodalam ziarnko ziela
> angielskiego i zaczelam odparowywac. W tej chwili juz sporo zgestnialo ale
> mam problem: czym to doprawic oprocz soli i cukru, zeby mialo smak
> ketchupowy a nie taki jak koncentrat zupy pomidorowej? Chcialabym, zeby
bylo
> w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.
> Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
Przepis podstawowy na przecier pomidorowy:
----------------------------------------------------
--
2 kg bardzo dojrzalych pomidorow
2 cebule
2 liscie laurowe
1 galazka rozmarynu ( ew. suszony)
2 lyzeczki soli
Pomidor przeciac w poprzek na pol i wyciac gniazda szypulek oraz wycisnac
pestki.Pomidory, pokrojona w plastry cebule, liscie laurowe, rozmaryn i sol
wlozyc do garnka, zagotowac i gotowac na wolnym ogniu ok. 20 min.Kiedy
pomidory beda dostatecznie miekkie, nalezy je starannie przetrzec przez
sito.
Ketchup
------------------
W garnku zagotowac przetarte pomidory( przecier pomidorowy- patrz wyzej)
oraz
15 dkg cukru ( najlepiej ciemnego, ale niekoniecznie),
1-2 laski cynamonu,
ok. 5 gozdzikow,
po 1 lyzeczce czarnego pieprzu i ziela angielskiego ( gozdziki, ziele i
pieprz uprzednio rozkruszyc w mikserze),
troche drobno posiekanego imbiru.
Gotowac bez przykrycia ok. 40 min. na malym ogniu.
Dolac 1/8 winnego octu i grubo posiekanej ostrej papryki.
Gotowac jeszcze 10 min. Cynamon wyjac. Goracy ketchup wlac od razu do
zakrecanych sloikow i dobrze zamknac.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 09:45:17
Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisyDzieki wielkie, zapowiada sie pysznie! Chyba dokupie pomidory specjalnie na
ten ketchup. W rewanzu zalaczam przepisik na
Pikantne sliwki w winiaku (brandy)
1kg wegierek
1/3l wody
1/3l winiaku (brandy) nie wiem czy ktos zauwazyl, ale chyba polowa moich
przepisow zawiera ten alkohol;o)
5-6lyzek czerwonego octu winnego
szczypta soli
250g cukru
1 laska cynamonu
2 galazki swiezego lub 1 lyzeczka suszonego estragonu
1zabek czosnku
Wegierki wypestkowac. Z reszty skladnikow przygotowac syrop. Gotowac sliwki
w syropie na wolnym ogniu 15min, gorace przelozyc do sloja i zapasteryzowac
15 min w 75st.C. Podawac do dan miesnych albo do koreczkow itp. przekasek.
Solo tez dobre. palcyma prosto ze sloja.
Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 10:22:21
Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisy
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9nputl$o5b$...@n...tpi.pl...
> Dzieki wielkie, zapowiada sie pysznie! Chyba dokupie pomidory specjalnie
na
> ten ketchup. W rewanzu zalaczam przepisik na.....
> Solo tez dobre. palcyma prosto ze sloja.
> Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
no to i ja dziekuje :)))
Jola L-L
PS: w przepisie na ketchup 1/8 winnego octu - to 1/8 litra ( literka 'l" mi
sie zapodziala) , moze byc czerwonego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 11:24:23
Temat: Re: Ketchup
>Bylam wczoraj strasznie zdolowana - wiadomo z jakiego powodu, w dodatku o
>calej pozodze dowiedzialam sie w szpitalu, gdzie bylam z moim rocznym
>maluchem, ktory zlapal brzusznego wirusa i sie odwodnil, tak ze stopien
>przygnebienia wzrosl do wskazujacego na ciezka melancholie do leczenia od
>zaraz u psychiatry. Na szczescie wczoraj nas wypuscili. Nadrobiony dobry
>humor ulotnil sie, bo obraz kuchni po meskich (niezaangazowanych kulinarnie)
>rzadach zwalil mnie z nog. W dodatku zaraz wypatrzylam ze trzy litrowe
>sloiki soku pomidorowego, ktorego nie zdazylam przed wyjazdem do lapiduchow
>wyniesc w chlodne miejsce, rozszczelnily sie. Chcialam wiec przyrzadzic z
>nich ketchup. Wlalam do rondla, wkroilam cebule, dodalam ziarnko ziela
>angielskiego i zaczelam odparowywac. W tej chwili juz sporo zgestnialo ale
>mam problem: czym to doprawic oprocz soli i cukru, zeby mialo smak
>ketchupowy a nie taki jak koncentrat zupy pomidorowej? Chcialabym, zeby bylo
>w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.
>
>Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
>
a ocet jaki gdzie? i moze jakies przyprawy korzenne nieco, ale
malochyba. Nigdy nie robilam...
Krysia
Cafe Za Slupem i Pokoj Dla Zdziecinnialych (CafeZSiPDZ)
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-13 12:52:54
Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisyChcialabym, zeby
> bylo
>> w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.
A moja Ciocia dodaje oprocz sliwek jeszcze antonowki. mniam
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |