Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ketchup i przecier- przepisy
Date: Thu, 13 Sep 2001 11:22:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 45
Message-ID: <9npua1$k9g$1@news.tpi.pl>
References: <9npokr$5us$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000373377 20784 213.25.246.186 (13 Sep 2001 09:29:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Sep 2001 09:29:37 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Ketchup i przecier- przepisy
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68258
Ukryj nagłówki
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9npokr$5us$...@n...tpi.pl...
>ketchup. Wlalam do rondla, wkroilam cebule, dodalam ziarnko ziela
> angielskiego i zaczelam odparowywac. W tej chwili juz sporo zgestnialo ale
> mam problem: czym to doprawic oprocz soli i cukru, zeby mialo smak
> ketchupowy a nie taki jak koncentrat zupy pomidorowej? Chcialabym, zeby
bylo
> w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.
> Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
Przepis podstawowy na przecier pomidorowy:
----------------------------------------------------
--
2 kg bardzo dojrzalych pomidorow
2 cebule
2 liscie laurowe
1 galazka rozmarynu ( ew. suszony)
2 lyzeczki soli
Pomidor przeciac w poprzek na pol i wyciac gniazda szypulek oraz wycisnac
pestki.Pomidory, pokrojona w plastry cebule, liscie laurowe, rozmaryn i sol
wlozyc do garnka, zagotowac i gotowac na wolnym ogniu ok. 20 min.Kiedy
pomidory beda dostatecznie miekkie, nalezy je starannie przetrzec przez
sito.
Ketchup
------------------
W garnku zagotowac przetarte pomidory( przecier pomidorowy- patrz wyzej)
oraz
15 dkg cukru ( najlepiej ciemnego, ale niekoniecznie),
1-2 laski cynamonu,
ok. 5 gozdzikow,
po 1 lyzeczce czarnego pieprzu i ziela angielskiego ( gozdziki, ziele i
pieprz uprzednio rozkruszyc w mikserze),
troche drobno posiekanego imbiru.
Gotowac bez przykrycia ok. 40 min. na malym ogniu.
Dolac 1/8 winnego octu i grubo posiekanej ostrej papryki.
Gotowac jeszcze 10 min. Cynamon wyjac. Goracy ketchup wlac od razu do
zakrecanych sloikow i dobrze zamknac.
Jola L-L
|