Data: 2001-09-13 09:22:43
Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9npokr$5us$...@n...tpi.pl...
>ketchup. Wlalam do rondla, wkroilam cebule, dodalam ziarnko ziela
> angielskiego i zaczelam odparowywac. W tej chwili juz sporo zgestnialo ale
> mam problem: czym to doprawic oprocz soli i cukru, zeby mialo smak
> ketchupowy a nie taki jak koncentrat zupy pomidorowej? Chcialabym, zeby
bylo
> w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.
> Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
Przepis podstawowy na przecier pomidorowy:
----------------------------------------------------
--
2 kg bardzo dojrzalych pomidorow
2 cebule
2 liscie laurowe
1 galazka rozmarynu ( ew. suszony)
2 lyzeczki soli
Pomidor przeciac w poprzek na pol i wyciac gniazda szypulek oraz wycisnac
pestki.Pomidory, pokrojona w plastry cebule, liscie laurowe, rozmaryn i sol
wlozyc do garnka, zagotowac i gotowac na wolnym ogniu ok. 20 min.Kiedy
pomidory beda dostatecznie miekkie, nalezy je starannie przetrzec przez
sito.
Ketchup
------------------
W garnku zagotowac przetarte pomidory( przecier pomidorowy- patrz wyzej)
oraz
15 dkg cukru ( najlepiej ciemnego, ale niekoniecznie),
1-2 laski cynamonu,
ok. 5 gozdzikow,
po 1 lyzeczce czarnego pieprzu i ziela angielskiego ( gozdziki, ziele i
pieprz uprzednio rozkruszyc w mikserze),
troche drobno posiekanego imbiru.
Gotowac bez przykrycia ok. 40 min. na malym ogniu.
Dolac 1/8 winnego octu i grubo posiekanej ostrej papryki.
Gotowac jeszcze 10 min. Cynamon wyjac. Goracy ketchup wlac od razu do
zakrecanych sloikow i dobrze zamknac.
Jola L-L
|