« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-10 12:36:17
Temat: Mięso mielone zapiekane z kiszoną kapustą [P]Ostatnio mam trend pt. proste jadło. Wygrzebałam trochę przepisów ze starych
numerów Poradnika Domowego i przyrządziłam jak w temacie.
Porcja na 4 osoby:
80 dkg mięsa mielonego
1 kg kiszonej kapusty
6 dużych ziemniaków
3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
tymianek albo majeranek do mięsa (jak kto lubi)
zioła prowansalskie do ziemniaków
sól, pieprz
szklanka soku jablkowego
pół szklanki bulionu.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kapustę zalewamy bulionem i sokiem
jabłkowym, dusimy do miękkości (ok. 40 minut).
Na patelni obsmażamy na dużym ogniu mięso, w płaskim rondlu poddusić cebulę,
dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem / tymiankiem, dodać
przecier pomidorowy. Dusić ok. 15 minut.
Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować
tłuszczem, na spód położyć pokrojone w plastry ziemniaki, posypać je
majerankiem, a potem warstwami: 1/2 mięsa mielonego, 3/4 kapusty kiszonej,
1/2 mięsa i 1/4 kapusty.
Zapiekać ok. 30 minut.
Najlepsze z piwem.
--
KingAM
keep*young*and*beautiful
annie lennox
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-10 19:32:06
Temat: Re: Mięso mielone zapiekane z kiszoną kapustą [P]
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:c0aj7t$2an$1@opal.futuro.pl...
> Ostatnio mam trend pt. proste jadło. Wygrzebałam trochę przepisów ze
starych
> numerów Poradnika Domowego i przyrządziłam jak w temacie.
>
> Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kapustę zalewamy bulionem i sokiem
> jabłkowym, dusimy do miękkości (ok. 40 minut).
> Na patelni obsmażamy na dużym ogniu mięso, w płaskim rondlu poddusić
cebulę,
> dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem / tymiankiem, dodać
> przecier pomidorowy. Dusić ok. 15 minut.
> Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować
> tłuszczem, na spód położyć pokrojone w plastry ziemniaki, posypać je
> majerankiem, a potem warstwami: 1/2 mięsa mielonego, 3/4 kapusty kiszonej,
> 1/2 mięsa i 1/4 kapusty.
> Zapiekać ok. 30 minut.
>
A można poprostu połozytc na dnie gęsiarki warstwe kapusty kiszonej...
bez zadnego przygotowania wczesniejszego..a nawet
jak sie kwasu troszku tam pojawi to dobrze nawet
A na wierzch w zaleznosci od upodobań...
a to biała kapusta a to zeberka..a to karkówka..
no generalnie jakies miecho z którego sporo sosu sie moze wytopic...
no i pieczemy...to co sie wypoci z
miecha wsiaka w kapuche..no i w
efekcie otrzymuje sie fajowa jazynke do mieska....
tak samo mozna z siemniakami podgorowanymi postapic...
warstwa na spód....i jazda..:))
Jak miesko bedzie juz miekkie to podajemy....
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |