Miody miodziki - Grupy dyskusyjne w Senior.pl
Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Miody miodziki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Miody miodziki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2009-02-11 17:48:21

Temat: Miody miodziki
Od: Ewa J <e...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak to jest ze niektore miody cukrzeja, a niektore sa plynne przez
wiecznosc?
Plynny i lepiej wyglada i jest latwiejszy w uzyciu, ale czy przypadkiem
cena za wyglad nie jest gorsza jakosc spowodowana .....no wlasnie co oni
robia z tym miodem, ze utrzynuje sie on w plynnej postaci.
Slyszalam ze falszuja cukrem. Ktos inny znowu twierdzil ze podgrzewaja
go do tego stopnia ze wszystkie dobroczynne skladniki miodu zostaja
zniszczone i taki "podrasowany" miod nie rozni sie od wodnego rozczynu
zwyklego cukru.
Jaka jest prawda?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2009-02-11 18:12:51

Temat: Re: Miody miodziki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 11 Feb 2009 10:48:21 -0700, Ewa J napisał(a):

> Jak to jest ze niektore miody cukrzeja, a niektore sa plynne przez
> wiecznosc?
> Plynny i lepiej wyglada i jest latwiejszy w uzyciu, ale czy przypadkiem
> cena za wyglad nie jest gorsza jakosc spowodowana .....no wlasnie co oni
> robia z tym miodem, ze utrzynuje sie on w plynnej postaci.
> Slyszalam ze falszuja cukrem. Ktos inny znowu twierdzil ze podgrzewaja
> go do tego stopnia ze wszystkie dobroczynne skladniki miodu zostaja
> zniszczone i taki "podrasowany" miod nie rozni sie od wodnego rozczynu
> zwyklego cukru.
> Jaka jest prawda?

Miód akacjowy nie zestala sę nawet dwa lata.
Inne miody - juz po kilku miesiacach, a najwcześniej rzepakowy.

Miody w sklepach często mają dodatek specjalnych substancji zapobiegających
krystalizacji.
Dlatego najlepiej kupować te, które jednak jej uległy.

Z podgrzewaniem - może to byc prawda, o ile oczywiście opłaca się w
rozlewni miodu tracić energie na podgrzanie miodu do aż tak wysokiej
temperatury, sadzę że raczej jest on ogrzewany do minimalnej temp.
pozwlajacej na rozlewanie.
Gorzej, jeśli dzieje się to wielokrotnie.

Najlepiej kupiować miód u znanego sobie/rodzinie pszczelarza.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-02-16 00:27:57

Temat: Re: Miody miodziki
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Lut, 18:48, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
> Jak to jest ze niektore miody cukrzeja, a niektore sa plynne przez
> wiecznosc?
> Plynny i lepiej wyglada i jest latwiejszy w uzyciu, ale czy przypadkiem
> cena za wyglad nie jest gorsza jakosc spowodowana .....no wlasnie co oni
> robia z tym miodem, ze utrzynuje sie on w plynnej postaci.
> Slyszalam ze falszuja cukrem. Ktos inny znowu twierdzil ze podgrzewaja
> go do tego stopnia ze wszystkie dobroczynne skladniki miodu zostaja
> zniszczone i taki "podrasowany" miod nie rozni sie od wodnego rozczynu
> zwyklego cukru.
> Jaka jest prawda?

Płynne miody niecukrzące się nie muszą być sfałszowane - wyjęte z ula
zanim pszczoły zdołały je zagęścic i zasklepić w komórkach. Te
dojrzałe cykrzą się nie tracą na wartości, wystaczy słok miodu wstawić
do naczynia z ciepłą wodą lub na jakiejś ściereczce na kaloryferze.
Nie stracą nic ze swojej wartości, gdy temperatura nie przekroczy
30°C.

Ziołomiody powinny być oznakowane.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-02-16 14:15:03

Temat: Re: Miody miodziki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 15 Feb 2009 16:27:57 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):


> Płynne miody niecukrzące się nie muszą być sfałszowane - wyjęte z ula
> zanim pszczoły zdołały je zagęścic i zasklepić w komórkach.

Czyli nieodparowane - niedojrzałe. Mniej wartościowe.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-02-16 15:57:27

Temat: Re: Miody miodziki
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Lut, 15:15, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Sun, 15 Feb 2009 16:27:57 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>
> > Płynne miody niecukrzące się nie muszą być sfałszowane - wyjęte z ula
> > zanim pszczoły zdołały je zagęścic i zasklepić w komórkach.
>
> Czyli nieodparowane - niedojrzałe. Mniej wartościowe.

Cenowo, a nie pod względem wartości biologicznej, to tylko woda.
Oczywiście, że dojrzewanie jest ważne - miód podlega procesom fizyko -
chemicznym i biologicznym.
Nie mniej stanowi wartość nawet gdy nie jest dostatecznie odparowany.
O ile nie jest to miód wodno - buraczany, lub kompoto - buraczany...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zupa
5 litrów wina w gąsiorku
Herbata, gdzie
Stolnica silikonowa
Omega-3

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X