| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-11 12:30:01
Temat: [Moje wkupne] Gulasz sygedyńskiWitam wszystkich bardzo serdecznie!
Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
na niej pierwszy raz.
Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
Składniki:
3 duże cebule
1 papryka czerwona
40 dag karczku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
20 dag kiszonej kapusty
kminek
liść laurowy
0,25 l rosołu
cukier
słodka papryka
olej
Wykonanie:
Cebule usmażyć na oleju razem z surową papryką, dodać łyżkę słodkiej
papryki, następnie pokrojony w kostkę karczek, obsmażyć. Do tego wszystkiego
dodać przecier pomidorowy i roztarty ząbek czosnku.
Na koniec dodać kiszoną kapustę, kilka ziaren kminku, 1 liść laurowy, zalać
rosołem i dusić ok. 1 godziny.
Danie na pewno nie należy do lekkostrawnych, ale w zimie jest genialnym
ciepłym posiłkiem. Nie wiem czemu nazywa się gulasz, dla mnie to taka
wariacja na temat bigosu. Po prostu palce lizać:).
--
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-11 13:21:50
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyńskiIn article <btrfkc$60i$1@korweta.task.gda.pl>, Paulinka
<p...@N...pl> wrote:
> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>
> Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
> na niej pierwszy raz.
Nie trzeba. :-)
> Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
Segedyński, od miejscowości Segedyn (Szeged) na Węgrzech.
>
>
> Danie na pewno nie należy do lekkostrawnych, ale w zimie jest genialnym
> ciepłym posiłkiem. Nie wiem czemu nazywa się gulasz,
Bo to potrawa austriacka pochodzenia węgierskiego (chociaż na Węgrzech
pod tą nazwą nie jest znana),
Zob.: <http://glinki.com/?l=FRM0>
> dla mnie to taka
> wariacja na temat bigosu.
A nie jest to odmiana polskiego bigosu, chociaż w wydaniu "barowym"
przypomina czasem niektóre wersje naszego "barowego" bigosu.
Władysław
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 13:37:58
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyńskiUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
>>dla mnie to taka
>>wariacja na temat bigosu.
>
>
> A nie jest to odmiana polskiego bigosu, chociaż w wydaniu "barowym"
> przypomina czasem niektóre wersje naszego "barowego" bigosu.
>
> Władysław
>
> Władysław
Dlaczego Władysław Władysław? :)
Potrawą przypominającą rzadki bigos, węgierską, jest gulasz seklerski
(szekelygulyas)
W przeciwieństwie do bigosu nie lubi podgrzewania. Ciekawostka: jest w
nim śmietana ;) Zainteresowanym mogę podać, jak to się robi.
--
pa, BasiaBjk wychodząc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 14:34:16
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński> > Władysław
> >
> > Władysław
>
> Dlaczego Władysław Władysław? :)
Bo Major Major Major? :-)))
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 15:30:57
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyńskiWczoraj wlasnie maz zrobil rzeczony gulasz. Przepyszny. Jednak zamiast
karczku dajemy lopatke i na porcje kladziemy kleks z kwasnej, gestej
smietany i posypujemy slodka czerwona papryka.
Pozdrawiam Anja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 15:41:58
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Użytkownik "Anja" <p...@x...wp.pl> napisał w wiadomości
news:8277-1073834949@213.17.236.214...
> Wczoraj wlasnie maz zrobil rzeczony gulasz. Przepyszny. Jednak zamiast
> karczku dajemy lopatke i na porcje kladziemy kleks z kwasnej, gestej
> smietany i posypujemy slodka czerwona papryka.
> Pozdrawiam Anja
>
>
W segedyńskim powinna być śmietana, przynajmniej wg Makłowicza.
mikw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 17:41:34
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Użytkownik "Paulinka" <p...@N...pl> napisał w wiadomości
news:btrfkc$60i$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>
> Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
> na niej pierwszy raz.
> Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
[ciach]
Szczególne dzięki - K. SEGIET :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 18:05:50
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Przeczytaj mojego posta jeszcze raz. Pisze tam o smietanie:)
Wlasnie robimy ten gulasz wedlug Maklowicza.
Pozdrawiam Anja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 07:59:23
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyńskiUżytkownik Paulinka napisał:
> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>
> Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
> na niej pierwszy raz.
> Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
>
A do tego wspaniale smakuja slowackie knedle takie domowej roboty
przepis siostry mojego tescia (slowaczki):
1/2 kg muky hrubej - ja daje nasza "500"
1 vajicko - czyli jajeczko
drozdie 2,5 dkg
mlieko, sol, cukor
Postup:
Do 100 ml tepleho mlieka dame 1 kavovu lyzicku cukru a pomrvene drozdie,
nechame vykysnut. Do misky dame muku, sol, vajicko, vylejeme kvasok a
vypracujeme cesto (podla hustoty pridavame mlieko). Dame na paru na
15-20 minut.
Do 100 ml cieplego mleka dajemy 1 lyzeczke cukru i drozdze. Zakwas
odstawiamy na jakis czas. Do miski dajemy make, sol, jajko, wlewamy
zakwas i wyrabiamy ciasto (wedlog gestosci dodajac mleka)
Gotujemy na parze 15-20 minut. (ja to robie na odwroconym koszyczku do
frytek)
Palce lizac.
Smacznego.
wall_deck (dzis pomidorowa i cos jeszcze)
--
Jeżeli kiedyś uda ci się oderwać od ziemi,
nie wracaj na nią, tam są ludzie!
wall_deck/at/wp/pl registered Linux user #285485
GG 453681
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 21:15:40
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Użytkownik "Anja" <p...@x...wp.pl> napisał w wiadomości
news:30559-1073844240@213.17.236.214...
>
>
> Przeczytaj mojego posta jeszcze raz. Pisze tam o smietanie:)
> Wlasnie robimy ten gulasz wedlug Maklowicza.
> Pozdrawiam Anja
>
>
Sorry Anja
na początku tego co napisałem miało być: No właśnie( i dalej jak leci)
nie miałem zamiaru z tobą polemizowac, a post czytałem.
pzdr
mikw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |