Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [Moje wkupne] Gulasz sygedyński

Grupy

Szukaj w grupach

 

[Moje wkupne] Gulasz sygedyński

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-11 12:30:01

Temat: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: "Paulinka" <p...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
na niej pierwszy raz.
Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :

Składniki:

3 duże cebule
1 papryka czerwona
40 dag karczku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
20 dag kiszonej kapusty
kminek
liść laurowy
0,25 l rosołu
cukier
słodka papryka
olej

Wykonanie:

Cebule usmażyć na oleju razem z surową papryką, dodać łyżkę słodkiej
papryki, następnie pokrojony w kostkę karczek, obsmażyć. Do tego wszystkiego
dodać przecier pomidorowy i roztarty ząbek czosnku.
Na koniec dodać kiszoną kapustę, kilka ziaren kminku, 1 liść laurowy, zalać
rosołem i dusić ok. 1 godziny.

Danie na pewno nie należy do lekkostrawnych, ale w zimie jest genialnym
ciepłym posiłkiem. Nie wiem czemu nazywa się gulasz, dla mnie to taka
wariacja na temat bigosu. Po prostu palce lizać:).

--
Pozdrawiam
Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-11 13:21:50

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <btrfkc$60i$1@korweta.task.gda.pl>, Paulinka
<p...@N...pl> wrote:

> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>
> Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
> na niej pierwszy raz.

Nie trzeba. :-)

> Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :

Segedyński, od miejscowości Segedyn (Szeged) na Węgrzech.
>

>
> Danie na pewno nie należy do lekkostrawnych, ale w zimie jest genialnym
> ciepłym posiłkiem. Nie wiem czemu nazywa się gulasz,

Bo to potrawa austriacka pochodzenia węgierskiego (chociaż na Węgrzech
pod tą nazwą nie jest znana),

Zob.: <http://glinki.com/?l=FRM0>

> dla mnie to taka
> wariacja na temat bigosu.

A nie jest to odmiana polskiego bigosu, chociaż w wydaniu "barowym"
przypomina czasem niektóre wersje naszego "barowego" bigosu.

Władysław

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-11 13:37:58

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>>dla mnie to taka
>>wariacja na temat bigosu.
>
>
> A nie jest to odmiana polskiego bigosu, chociaż w wydaniu "barowym"
> przypomina czasem niektóre wersje naszego "barowego" bigosu.
>
> Władysław
>
> Władysław

Dlaczego Władysław Władysław? :)

Potrawą przypominającą rzadki bigos, węgierską, jest gulasz seklerski
(szekelygulyas)
W przeciwieństwie do bigosu nie lubi podgrzewania. Ciekawostka: jest w
nim śmietana ;) Zainteresowanym mogę podać, jak to się robi.
--
pa, BasiaBjk wychodząc

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-11 14:34:16

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> > Władysław
> >
> > Władysław
>
> Dlaczego Władysław Władysław? :)

Bo Major Major Major? :-)))

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-11 15:30:57

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: "Anja" <p...@x...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj wlasnie maz zrobil rzeczony gulasz. Przepyszny. Jednak zamiast
karczku dajemy lopatke i na porcje kladziemy kleks z kwasnej, gestej
smietany i posypujemy slodka czerwona papryka.
Pozdrawiam Anja


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-11 15:41:58

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: "mikw" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anja" <p...@x...wp.pl> napisał w wiadomości
news:8277-1073834949@213.17.236.214...
> Wczoraj wlasnie maz zrobil rzeczony gulasz. Przepyszny. Jednak zamiast
> karczku dajemy lopatke i na porcje kladziemy kleks z kwasnej, gestej
> smietany i posypujemy slodka czerwona papryka.
> Pozdrawiam Anja
>
>

W segedyńskim powinna być śmietana, przynajmniej wg Makłowicza.

mikw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-11 17:41:34

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: "segka" <s...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paulinka" <p...@N...pl> napisał w wiadomości
news:btrfkc$60i$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>
> Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
> na niej pierwszy raz.
> Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
[ciach]

Szczególne dzięki - K. SEGIET :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-11 18:05:50

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: "Anja" <p...@x...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora



Przeczytaj mojego posta jeszcze raz. Pisze tam o smietanie:)
Wlasnie robimy ten gulasz wedlug Maklowicza.
Pozdrawiam Anja



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-13 07:59:23

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: wall_deck <w...@g...w.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Paulinka napisał:
> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>
> Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
> na niej pierwszy raz.
> Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
>


A do tego wspaniale smakuja slowackie knedle takie domowej roboty
przepis siostry mojego tescia (slowaczki):

1/2 kg muky hrubej - ja daje nasza "500"
1 vajicko - czyli jajeczko
drozdie 2,5 dkg
mlieko, sol, cukor

Postup:
Do 100 ml tepleho mlieka dame 1 kavovu lyzicku cukru a pomrvene drozdie,
nechame vykysnut. Do misky dame muku, sol, vajicko, vylejeme kvasok a
vypracujeme cesto (podla hustoty pridavame mlieko). Dame na paru na
15-20 minut.

Do 100 ml cieplego mleka dajemy 1 lyzeczke cukru i drozdze. Zakwas
odstawiamy na jakis czas. Do miski dajemy make, sol, jajko, wlewamy
zakwas i wyrabiamy ciasto (wedlog gestosci dodajac mleka)
Gotujemy na parze 15-20 minut. (ja to robie na odwroconym koszyczku do
frytek)

Palce lizac.
Smacznego.

wall_deck (dzis pomidorowa i cos jeszcze)

--
Jeżeli kiedyś uda ci się oderwać od ziemi,
nie wracaj na nią, tam są ludzie!
wall_deck/at/wp/pl registered Linux user #285485
GG 453681

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-13 21:15:40

Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: "mikw" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anja" <p...@x...wp.pl> napisał w wiadomości
news:30559-1073844240@213.17.236.214...
>
>
> Przeczytaj mojego posta jeszcze raz. Pisze tam o smietanie:)
> Wlasnie robimy ten gulasz wedlug Maklowicza.
> Pozdrawiam Anja
>
>


Sorry Anja
na początku tego co napisałem miało być: No właśnie( i dalej jak leci)
nie miałem zamiaru z tobą polemizowac, a post czytałem.

pzdr

mikw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytanie o mrozone grzyby
Moja ulubiona szarlotka
Spirytus - rozcieńczanie
Ciastka do herbaty ...
Britney Spears nude

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »