Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mousaka - grecka zapiekanka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mousaka - grecka zapiekanka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-09 17:28:07

Temat: Mousaka - grecka zapiekanka
Od: Rafał Marciak <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

1 kg bakłażanów,
500 g mielonego mięsa,
4 żółtka,
500 ml mleka,
150 g startego żółtego sera,
250 g mąki,
2-3 cebule,
2 pomidory,
100 g masła,
oliwa,
sól,
pieprz

Pokroić bakłażany w plastry i wstawić na godzinę do posolonej wody.
Następnie osuszyć i wraz z pokrojonymi w plasterki pomidorami obsmażyć na
oliwie. Pokroić drobno cebule i usmażyć z mielonym mięsem na patelni
doprawiając solą i pieprzem. Przygotować sos: roztopić w rondlu masło i
dodać mąkę cały czas mieszając, powoli dolewać mleka, następnie dodać
żółtka i cały czas mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, na koniec
wsypać starty ser. Sos przyprawić solą. Na dno brytfanny ułożyć bakłażany i
przykryć je mięsem a na wierzch wlać przygotowany sos. Piec w średnio
nagrzanym piecu ok. 40-60 minut.
--

Rafał Marciak
http://www.ekuchnia.pl/index.phtml?ref=0007000030

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pasta z bazylii lub pesto
chujowa ta lista zegnam
Sos bulgarski
gorzka salata
wczoraj kupilam maszyke do lodow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »