Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: Rafał Marciak <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Mousaka - grecka zapiekanka
Date: Sun, 09 May 2004 19:28:07 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 26
Message-ID: <c7lq0u$b7d$2@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-0-194.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1084123998 11501 81.190.0.194 (9 May 2004 17:33:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 May 2004 17:33:18 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.7.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201115
Ukryj nagłówki
1 kg bakłażanów,
500 g mielonego mięsa,
4 żółtka,
500 ml mleka,
150 g startego żółtego sera,
250 g mąki,
2-3 cebule,
2 pomidory,
100 g masła,
oliwa,
sól,
pieprz
Pokroić bakłażany w plastry i wstawić na godzinę do posolonej wody.
Następnie osuszyć i wraz z pokrojonymi w plasterki pomidorami obsmażyć na
oliwie. Pokroić drobno cebule i usmażyć z mielonym mięsem na patelni
doprawiając solą i pieprzem. Przygotować sos: roztopić w rondlu masło i
dodać mąkę cały czas mieszając, powoli dolewać mleka, następnie dodać
żółtka i cały czas mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, na koniec
wsypać starty ser. Sos przyprawić solą. Na dno brytfanny ułożyć bakłażany i
przykryć je mięsem a na wierzch wlać przygotowany sos. Piec w średnio
nagrzanym piecu ok. 40-60 minut.
--
Rafał Marciak
http://www.ekuchnia.pl/index.phtml?ref=0007000030
|