Data: 2004-05-09 17:28:07
Temat: Mousaka - grecka zapiekanka
Od: Rafał Marciak <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
1 kg bakłażanów,
500 g mielonego mięsa,
4 żółtka,
500 ml mleka,
150 g startego żółtego sera,
250 g mąki,
2-3 cebule,
2 pomidory,
100 g masła,
oliwa,
sól,
pieprz
Pokroić bakłażany w plastry i wstawić na godzinę do posolonej wody.
Następnie osuszyć i wraz z pokrojonymi w plasterki pomidorami obsmażyć na
oliwie. Pokroić drobno cebule i usmażyć z mielonym mięsem na patelni
doprawiając solą i pieprzem. Przygotować sos: roztopić w rondlu masło i
dodać mąkę cały czas mieszając, powoli dolewać mleka, następnie dodać
żółtka i cały czas mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, na koniec
wsypać starty ser. Sos przyprawić solą. Na dno brytfanny ułożyć bakłażany i
przykryć je mięsem a na wierzch wlać przygotowany sos. Piec w średnio
nagrzanym piecu ok. 40-60 minut.
--
Rafał Marciak
http://www.ekuchnia.pl/index.phtml?ref=0007000030
|