Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Musztarda korzenna i rzodkiewki w sloikach
Date: Thu, 15 Aug 2002 08:56:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <ajfjgm$lf4$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1029394774 21988 213.25.246.186 (15 Aug 2002 06:59:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 Aug 2002 06:59:34 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120241
Ukryj nagłówki
pozyczylam od kolezanki kilka ksiazeczek z serii Biblioteczka Poradnika
Domowego i tam w jednej z nich w "Pikantnych przetworach" H. Szymanderskiej
znalazlam takie dwa ciekawe przepisy.
Musztarda domowa korzenna:
10 dek zmielonej zoltej gorczycy
10 dek miodu
1 lyzka oleju sojowego
1 szklanka wody
3-4 lyzki octu winnego
po cwierc lyzeczki : mielonego cynamonu i mielonych gozdzikow
pol lyzeczki soli
miod, sol, cynamon i gozdziki wrzucic do rondelka, zalac szklanka wrzacej
wody i gotowac pod przykryciem na malym ogniu 10-12 min. W porcelanowym
mozdzierzu utrzec zmielona gorczyce i caly czas ucierajac dodawac stopniowo
polowe przestudzonego syropu, przykryc, zostawic na 24 godz.
Nastepnego dnia mase dokladnie wymieszac z pozostalym syropem oraz
olejem i octem - tez dodawanymi stopniowo.Rozlozyc do malych sloiczkow,
trzymac w chlodnym miejscu.Tak przygotowana musztarda juz po 4-5 dniach
nadaje sie do jedzenia.
i jeszcze drugi przepis zachwalany przez autorke jako wyborny dodatek do
grilla :
Rzodkiewki ogniste:
1 kg mlodych , malych rzodkiewek
20 dek cukru
poltorej lyzki oleju sojowego
1 lyzka grubo mielonego pieprzu
15-20 ziarenek zielonego pieprzu
2 szklanki octu winnego
1 szklanka przegotowanej wody
Zagotowac wode z octem, olejem, cukrem i mielonym oraz zielonym pieprzem.
Gotowac pod przykryciem na niewielkim ogniu kolo 10 min. Umyte rzodkiewki
osuszyc, ponakluwac wykalaczka, wrzucic do wrzacej zalewy na 2-3 minuty.
Wyjac lyzka cedzakowa, wlozyc do sloiczkow, zalac przestudzona marynata i
pasteryzowac przez 25-30 min.
Moze ktos sie skusi na te ciekawostki :)))
Jola L-L
|