Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nadstan pomidorów

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nadstan pomidorów

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-07 10:43:30

Temat: Nadstan pomidorów
Od: "Gocha" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kochani poradzcie co zrobić z nadmiarem pomidorów, tylko nie piszcie że
zrobić z nich przetwory bo już mam. Ale zastanawiałam się czy jest jakieś
danie w którego składzie są przede wszystkim pomidory, oczywiście pomijając
pomidorową zupę???

Gosia z Bielska



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-07 10:52:24

Temat: Re: Nadstan pomidorów
Od: "Bydzio" <b...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gocha" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:aqdg2o$306$1@news.tpi.pl...
> Kochani poradzcie co zrobić z nadmiarem pomidorów, tylko nie piszcie że
> zrobić z nich przetwory bo już mam. Ale zastanawiałam się czy jest jakieś
> danie w którego składzie są przede wszystkim pomidory, oczywiście
pomijając
> pomidorową zupę???

Jako że ja Kaszeba, to masz proszę przepis "morski":

Kluski z halibuta z faszerowanym pomidorem

Składniki:
50 dag filetów z halibuta
100 ml śmietany (36 proc.)
sól, pieprz biały
10 pomidorów
10 dag filetów anchois
30 dag tuńczyka w zalewie
10 dag miąższu z chleba
czosnek, czarne oliwki, zioła

Przygotowanie:
Zmielonego i schłodzonego halibuta łączymy ze śmietaną i przyprawami. Łyżką
formujemy kluseczki i wrzucamy na wrzątek. Sparzonego i wydrążonego pomidora
faszerujemy zmiksowanym farszem przygotowanym z miąższu pomidorowego,
anchois, tuńczyka i chleba. Przykrywamy różyczką wykonaną ze skórki,
dekorujemy cząstkami oliwek i zapiekamy w piekarniku ok. 8 min (w temp. 180
st. C). Kluseczki i pomidora dekorujemy na talerzu ziołami.

Pozdrawiam
Bydzio



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-07 14:05:03

Temat: Re: Nadstan pomidorów
Od: Mich <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora



Gocha wrote:

> Kochani poradzcie co zrobić z nadmiarem pomidorów,...

Makaron/spaghetti z majerankiem i boczkiem.
Robiłam wczoraj....dobre:)

Sklad:
makaron spaghetti
duza cebula
8 pomidorow (sosu mozna zrobic wiecej i wowczas skaldnikow tez dajemy wiecej)
4-5 lyzek oliwy
pieprz czarny
sol
boczek
majeranek




Cebule w kostkę i rumienimy na patelni.
Dodajemy pomidory pokrojone w kosteczke.Solimy.
Dusimy jakies 15 min. i pod koniec duszenia dodajemy swiezo zmielony pieprz
oraz majeranek.
Na patelni rumienimy boczek pokrojony w kostke.

Spaghetti polewamy sosem pomidorowym a nastepnie posypujemy zrumienionym
boczkiem i
parmezanem.

Wczoraj dodalam do tych pomidorkow troche czerwonego wina.Dobre ale ciut za
kwasne:(
Samo danie naprawde latwe i smaczne.
Przepis pochodzi z "Wysokich obcasow" GW.


Pozdrawiam
Mich'ata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-07 15:23:33

Temat: Re: Nadstan pomidorów
Od: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn) szukaj wiadomości tego autora

on 7-11-02 11:52, Bydzio at b...@p...gazeta.pl wrote:

> Kochani poradzcie co zrobić z nadmiarem pomidorów, tylko nie piszcie że
> zrobić z nich przetwory bo już mam.
----------
Ja wiem, ze moze to strasznie proste, ale ja je w takich sytuacjach po
prostu mroze. A potem spokojnie czekam na natchnienie...
:)))

Gosia
_____________________
Mezczyzni kochaja jesc. Niekiedy kochaja takze kobiete. Nigdy jednakze nie
kochaja jej bardziej niz jesc.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-07 15:54:58

Temat: Re: Nadstan pomidorów
Od: "Bydzio" <b...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gosia Jurczyszyn" <g...@a...net> napisał w wiadomości
news:B9F042CF.C32%goniaj@astagor.net...
> _____________________
> Mezczyzni kochaja jesc. Niekiedy kochaja takze kobiete. Nigdy jednakze nie
> kochaja jej bardziej niz jesc.
/I\
/I\
I
I
I
===
NIEPRAWDA!!
Kocham jeść, ale bardziej kocham swoją żonę!!!

Pozdrawiam wszystkie zdradzone na rzecz jedzenia :-o)))))

Bydzio






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-07 16:06:37

Temat: Re: Nadstan pomidorów
Od: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn) szukaj wiadomości tego autora

No i przypomnialo mi sie:))) Klopsiki, proste, ale dobre, jak sie lubi
klopsiki:)

Cwierc kilo mielonego, lyzeczka slodkiej papryki, jajo, 2 lyzki tartej
bulki, sol, pieprz.
Na sos: 2 cebule, jeden strak zielonej papryki, przynajmniej 8 pomidorow,
ewentualnie boczek wedzony, dla smaku i zapachu, lyzeczka suszonego
tymianku.
Mielone trzeba wymieszac z papryka slodka, jajkiem, bulka, sola i pieprzem,
uformowac malutkie klopsiki (rozmiar - wloski orzech), obsmazyc przez 5 min.
na goracym oleju. Cebule, papryke i ewentualny boczek kroimy w kostke,
podsmazamy, dodajemy odskorowane pomidory sparzne, pokrojone jak kto lubi
(ja daje na osemki lub cwiartki), ziolko sol i pieprz, dusic, az pomidory
przerobia sie na sos. Mozna teraz wrzucic tam na czas niewielki klopsiki,
niech sobie naciagna, mozna nie wrzucac.
Ugotowac makaron (rzecz jasna, w trakcie), wylozyc na polmisek, na srodku
polozyc klopsiki, polac sosem. Dla pelnej rozpusty mozna posypac tartym
serem, byle ostrym. Do tego salata...
Mniam:)

Albo takie:
Wieprzowina, tak z pol kilo (najlepsza lopatka, ale z braku laku...), 4
cebule, lyzeczka curry, przynajmniej 8 pomidorow, 4 banany.
Mieso pokroic w niewiekie kawalki (2-3 cm), usmazyc na braz na goracym
oleju. Dodac cebule, dusic pod przykryciem ok. 5 min., dodac sol i curry
oraz pomidory, bez skory i w kawalkach. Dusic ok. 1,5 godziny, dolac
ewentualnie ciut wody. Teraz obrac banay, pokroic je tez w 3cm kawalki,
dodac do miesa, podusic jeszcze ok. 15 min., doprawic na ostro. ja daje to z
salata i ryzem, a czasami z salata i bialym pieczywem.

A w ogole, tak juz zupelnie na marginesie wszystkiego, to ja sie czuje
winna. Bo nie podpisalam sygnaturki... Nie dlatego, ze jestem swinia, ale ze
zwyklej sklerozy. I wlasnie to zauwazylam. I mi teraz wstyd, o.
Wiec sie poprawiam...

Gosia
_____________________
"Mezczyzni kochaja jesc. Niekiedy kochaja takze kobiete. Nigdy jednakze nie
kochaja jej bardziej niz jesc." - Joanna Chmielewska

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-13 20:40:38

Temat: Re: Nadstan pomidorów
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Gocha wrote:
> Kochani poradzcie co zrobić z nadmiarem pomidorów, tylko nie piszcie że
> zrobić z nich przetwory bo już mam. Ale zastanawiałam się czy jest jakieś
> danie w którego składzie są przede wszystkim pomidory, oczywiście pomijając
> pomidorową zupę???

ale zazdrooooooooooooooooooooooszcze! aaaaaaaaa!
a z duza iloscia pomidorow proponuje poza pomidorowka spaghetti, inne sosy
pomidorowe, leczo (rowniez wariacje z roznymi warzywami), surowki, salatki,
no i na zime zrob sobie przecier koniecznie!

pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kartoffelsalaten
czerwona herbata
Co zamiast rozna?
Jakie polecacie ksiazki o tematyce kulinarnej?
pomidorówka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »