Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!news.infinity.net.pl!szmaragd.futuro.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Bydzio" <b...@p...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nadstan pomidorów
Date: Thu, 7 Nov 2002 11:52:24 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <aqdgn9$p51$1@news2.tpi.pl>
References: <aqdg2o$306$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi111.koscierzyna.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1036666410 25761 217.96.148.111 (7 Nov 2002 10:53:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Nov 2002 10:53:30 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133524
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Gocha" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:aqdg2o$306$1@news.tpi.pl...
> Kochani poradzcie co zrobić z nadmiarem pomidorów, tylko nie piszcie że
> zrobić z nich przetwory bo już mam. Ale zastanawiałam się czy jest jakieś
> danie w którego składzie są przede wszystkim pomidory, oczywiście
pomijając
> pomidorową zupę???
Jako że ja Kaszeba, to masz proszę przepis "morski":
Kluski z halibuta z faszerowanym pomidorem
Składniki:
50 dag filetów z halibuta
100 ml śmietany (36 proc.)
sól, pieprz biały
10 pomidorów
10 dag filetów anchois
30 dag tuńczyka w zalewie
10 dag miąższu z chleba
czosnek, czarne oliwki, zioła
Przygotowanie:
Zmielonego i schłodzonego halibuta łączymy ze śmietaną i przyprawami. Łyżką
formujemy kluseczki i wrzucamy na wrzątek. Sparzonego i wydrążonego pomidora
faszerujemy zmiksowanym farszem przygotowanym z miąższu pomidorowego,
anchois, tuńczyka i chleba. Przykrywamy różyczką wykonaną ze skórki,
dekorujemy cząstkami oliwek i zapiekamy w piekarniku ok. 8 min (w temp. 180
st. C). Kluseczki i pomidora dekorujemy na talerzu ziołami.
Pozdrawiam
Bydzio
|