Data: 2002-11-07 10:52:24
Temat: Re: Nadstan pomidorów
Od: "Bydzio" <b...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gocha" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:aqdg2o$306$1@news.tpi.pl...
> Kochani poradzcie co zrobić z nadmiarem pomidorów, tylko nie piszcie że
> zrobić z nich przetwory bo już mam. Ale zastanawiałam się czy jest jakieś
> danie w którego składzie są przede wszystkim pomidory, oczywiście
pomijając
> pomidorową zupę???
Jako że ja Kaszeba, to masz proszę przepis "morski":
Kluski z halibuta z faszerowanym pomidorem
Składniki:
50 dag filetów z halibuta
100 ml śmietany (36 proc.)
sól, pieprz biały
10 pomidorów
10 dag filetów anchois
30 dag tuńczyka w zalewie
10 dag miąższu z chleba
czosnek, czarne oliwki, zioła
Przygotowanie:
Zmielonego i schłodzonego halibuta łączymy ze śmietaną i przyprawami. Łyżką
formujemy kluseczki i wrzucamy na wrzątek. Sparzonego i wydrążonego pomidora
faszerujemy zmiksowanym farszem przygotowanym z miąższu pomidorowego,
anchois, tuńczyka i chleba. Przykrywamy różyczką wykonaną ze skórki,
dekorujemy cząstkami oliwek i zapiekamy w piekarniku ok. 8 min (w temp. 180
st. C). Kluseczki i pomidora dekorujemy na talerzu ziołami.
Pozdrawiam
Bydzio
|